Tõnis Palts: Värskast kuivade setu sussidega Manhattanile

Tõnis Palts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Palts
Tõnis Palts Foto: Peeter Langovits

Riigikogu liige Tõnis Palts (IRL) kirjutab, et Rail Balticu asemel vajame Eestit tervikuks ühendavat raudteevõrku Rail Estoniat. See koos nutivõrgu Eestiga päästaks maaelu, suurendaks nii era- kui ka valitsussektori efektiivsust ja muudaks meid globaalselt konkurentsivõimelisemaks.

Vene ajal oli ütlemine «Kus lõpeb mõistus, algab raudtee». Praegusteski diskussioonides oleme unustanud põhiküsimuse: kellele ja milleks me raudteed ehitame? Rail Balticu suurusehullude ambitsioonide ja Elroni pisiäparduste meediamöllu kõrval peaksime arutama hoopis Rail Estonia vajadust. See projekt koos kõikekatva kvaliteetse internetivõrguga oleks kaalukeeleks Eesti elu päästmisel väljaspool Tallinna.

Kui me hakkaksime jäljendama Lennart Merit, kes mõtles suurelt ja kujundlikult, rääkides Berliini kiirrongist või Eesti Nokiast, ja püüaksime realiseerida neid projekte sõna-sõnalt, tähendaks see eilses päevas olemist. Euroopa linnadesse Pariisi, Londonisse ja mujale läheb mõistlik inimene ikka lennukiga. Aga rongiga läheksin Haapsallu, Pärnusse ja Tartusse. Ja võib olla ka Riiga ja Peterburisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles