Komisjon tellis VEB fondi dokumentidele ekspertiisi

Oliver Kund
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Peeter Langovits

VEB fondi uurimiskomisjon jõudis eile Eesti Panga presidenti Ardo Hanssonit küsitledes järeldusele, et keskpangas tõesti koostati 1995. aastal skandaalne valeandmetega kiri ja toonane panga president Vahur Kraft üritab oma hiljutise auditiga lihtsalt vett segada. Nüüd on komisjon tellinud kirja autori ning tunnistajate esitatud dokumentide tõesuse tuvastamiseks kohtuekspertiisi.

VEB fondi uurimiskomisjoni esimehe Rainer Vakra sõnul huvitas neid toonase panga nõukogu liikme Hanssoniga vesteldes kolm teemat: nõukogu tegevus aastatel 1993–1998, skandaalse kirja tekkimine ning Eesti Panga mulluse auditi paikapidavus.

Vakra sõnul vastas Hansson komisjonile, et nõukogu tegeles neil aastail Põhja-Eesti Panga saneerimisega ning tal polnud organisatsioonis toimuvast täielikku ülevaadet. Seetõttu ei teadnud nõukogu siis ega tea ka praegu, kelle käe läbi sattusid Eesti Panga kirja valeandmed, millega suurendati TSL Internationali kasuks rahalist nõuet 32 miljoni dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles