Alliansi silmad asuvad Saksamaal

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääraste radarilennukite abil on valvatud turvalisuse järele Afganistanis, aga ka jalgpalli maailmameistrivõistlustel Saksamaal.
Sääraste radarilennukite abil on valvatud turvalisuse järele Afganistanis, aga ka jalgpalli maailmameistrivõistlustel Saksamaal. Foto: SCANPIX

Saksamaal, mitte kuigi kaugel Hollandi ja Belgia piirist, asub NATO Geilenkir­cheni õhubaas, kuhu saabujaid tervitab väravas mitte kuigi julgustava märgina allakukkunud lennuki saba. Ometigi on just see üks paik, kus tegeletakse ülemaailmse turvalisuse tagamisega.

Tuleb aga tunnistada, et ühegi teise seal asuva NATO lennupõhise eelhoiatus- ja juhtimissüsteemi ehk AWACSi lennukiga pole midagi nii fataalset juhtunud  – ülejäänud 17 Boeing 707 baasil ehitatud lennukit E-3A kannavad juba üle 20 aasta ringi radareid, mille eesmärk on valvata turvalisuse järele nii kriisipiirkondades kui rahvusvahelistel suurüritusel.

Lennukid, mille sabaosast paistab välja kasvavat suur ebamaist päritolu seen, läksid pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid appi USA õhuruumi valvama ning osalesid nii Balkani, Liibüa kui Iraagi konfliktis, ent kohal oldi ka 2006. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlustel Saksamaal, Ateena olümpiamängudel ja lennuõnnetuses hukkunud Poola presidendi Lech Kaczyński matustel 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles