Viru maakohus mõistis süüdi MTA endise vaneminspektori

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Viru maakohus mõistis eile korduvas altkäemaksu võtmises ning kriminaalasja kohtueelse menetluse ja jälitusmenetluse andmete ebaseaduslikus avaldamises süüdi endise maksu- ja tolliameti (MTA) uurimisosakonna Ida talituse vaneminspektori Sergei Platonovi.

Altkäemaksu andmises mõisteti süüdi ka 51-aastane Vassili Satšuk ning altkäemaksu vahendamises ja lubamises 47-aastane Sergei Zõkov.

Kohus mõistis Satšuki süüdi altkäemaksu andmises Platonovile ja määras talle karistuseks üks aasta vangistust. Karistusaja hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg ning ärakandmisele kuulub kümme kuud ja üheksa päeva vangistust, mida ei pöörata täielikult täitmisele, kui süüdimõistetu ei pane 18-kuulise katseaja jooksul toime uut kuritegu ja kohustub täitma talle katseajaks määratud kontrollnõudeid.

Sergei Zõkov mõisteti süüdi Platonovile altkäemaksu vahendamises ja lubamises ning kohus mõistis talle liitkaristuseks üks aasta vangistust, mida suurendati eelmise otsusega mõistetud karistuse ärakandmata osa võrra. Kokku mõisteti Zõkovi liitkaristuseks viis aastat ja seitse kuud vangistust. Karistuse kandmise alguseks loetakse möödunud aasta 15. detsembrit.

Platonov kasutas ära oma ametipositsiooni ning lekitas altkäemaksu eest kaasosalistele jälitusinfot menetluse kohta, kus ta oli üks uurijatest. Samuti tagas ta kaasosalistele võimaluse, et nad saavad  takistamatult Eestisse salasigarette tuua. Kohus mõistis Sergei Platonovile liitkaristuseks 2 aastat vangistust. Karistuse kandmise alguseks loetakse samuti möödunud aasta 15. detsembrit.

Viru Ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Margus Grossi sõnul hämmastas teda ametniku juhtiv roll ja tegevuse intensiivsus antud kuritegude toimepanemisel ning vahetu osalemine 90 000 salasigareti Eestisse toimetamisel.

Kaitsepolitsei pidas kuritegude asjaosalised kinni möödunud aasta detsembri keskel ning toona võttis kohus tänaseks süüdi mõistetud isikud Viru Ringkonnaprokuratuuri taotlusel vahi alla.

Kaitsepolitsei Ida osakonna direktor Kalle Jänese sõnul on tegemist tõsise korruptsioonijuhtumiga, kus riigivõimu teostanud ametiisik asus avalike huvide asemel tööle kurjategijate heaks. «Taoliste juhtumite avastamine on võtmetähtsusega, kuna siin korruptsioon õõnestab otseselt riigi järelevalve jalgealust,» sõnas direktor Jänes. «Näeme väga selgelt organiseeritud kuritegevuse väljaastumist avalike huvide vastu ning jätkame sellega võitlust.»

Kõigilt mõisteti välja sundraha ja kriminaalmenetluse kulud. Sergei Platonovilt on konfiskeeritud altkäemaksuks saadud raha 350 eurot.

Kriminaalasja arutati kokkuleppemenetluse korras.

MTA: kuritegeliku maailma surve meie ametnikele on suur

«Tunnustame kaitsepolitseiameti tööd, oleme selliste juhtumite puhul alati koostöövalmid ebaausate ametnike väljaselgitamisel ja vastutusele võtmisel,» teatas MTA peadirektor Marek Helm pressiesindaja vahendusel. «See juhtum näitab selgelt, et kuritegeliku maailma surve meie ametnikele on suur ja sellega peame pidevalt arvestama.»

«Salasigarettide turu osakaal on aastaga viie protsendi võrra langenud ning eks sellevõrra aktiivsemalt otsitakse ka võimalusi, et kaotatud turuosa ja kasumeid tagasi teenida. Tegemist on ilmeka näitega selle kohta, et salasigaretid ei kujuta endast vaid laekumata maksusid, aga moodustavad osa organiseeritud kuritegevusest ja selle rahastamisest,» lisas Helm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles