Informeeritud tolliuurija mõrvariks peeti tapetu sõpra

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad näitavad politseinik Juhan Penderi tulistamiskohta maha jäänud tõendeid.
Uurijad näitavad politseinik Juhan Penderi tulistamiskohta maha jäänud tõendeid. Foto: kesk­kriminaal­politsei

Eesti edukaimate ettevõtjate hulka kuuluvat ärimeest kahtlustati veel 15 aastat tagasi oma sõbra, tolliameti eksjuhist uurija mõrvas.

1994. aasta 22. oktoobri õhtu veidi pärast kaheksat Lasnamäel Liikuri 48 ees. Turvafirma ESS julgeolekuekspert Igor Kristapovitš (31) oli äsja oma kodus võõrustanud perekonnasõpru. Külaliste lahkudes läks mees õue, et leiba osta, koera jalutada ja maja ette pargitud BMW valvega parklasse viia.

Kristapovitš lasi koeral ümbruskonnas ringi joosta, kamandas ta auto tagaistmele ja valmistus BMWsse istuma. Sel hetkel nägi ta, et juhipoolne esirehv on tühi. Kui ta kummardas seda uurima, lähenes talle selja tagant tundmatu mees, kes tappis Kristapovitši TT-püstolist kahe lasuga pähe. Kell oli 21.12.

Esimesed kohalekiirustanud leidsid numbrimärki 008 ESS kandnud BMW juurest Kristapovitši elutu keha. Peremehe tapmist pealt näinud jahmunud koer ei vaevunud šoki tõttu inimeste peale haukumagi. Koera tavapärast käitumist arvestades oli see kummaline.

Samal ajal kui värskel mõrvapaigal sagiti ja juhtunust politseile teatamiseks telefoni otsiti, toimusid linnulennult kilomeetri kaugusel teised sündmused. Õhtuses vahetuses olnud erariietes kriminaalpolitseinikule Juhan Penderile hakkas toonasel Kuramaa, praegusel Vikerlase tänaval silma beežikas VAZ 2103.

Registreerimisnumbrit 003 AFV kandnud autol ei põlenud esituled ja see liikus kahtlaselt vaikselt. Kell oli 21.23. Pender andis autole politseisauaga peatumismärguande. VAZ tõmbas kuulekalt teeserva ja peatus sinna pargitud veoki kõrval. Žigulis istus kolm meest. Eessõitjaid nägi Pender hästi, tagaistujat halvemini.

Žiguli juhiaken keriti alla. «Kriminaalpolitsei! Teie dokumendid palun,» teatas Pender. Talle ulatati tehniline pass. Pender küsis juhiluba. Sel hetkel märkas ta temale auto tagaistuja jalge vahelt suunatud TT püstolitoru ja sellest lahvatanud tuleleeki.

Rinnus teravat valu tundnud Pender viskus eemale. Žiguli võttis kummide vilinal kohapealt. Enne kui masin pimedusse kadus, jõudis politseinik teha põgeneva Žiguli suunas teenistusrelvast kaks lasku.

Haavatud Pender kiirustas ametiautosse ja sõitis umbes 300 meetrit eemal asunud toonasesse Lasnamäe politseijaoskonda. Korrapidajaruumi sööstes jõudis ta vaid hüüda, et teda tulistati, kui helises korrapidaja telefon. Teatati Kristapovitši tapmisest.

Esimesena kihutas mõrvakohale hilisem Lasnamäe politseikomissar Mart Laan. Ettekande juhtunust koostas juhtivkorrapidaja Sergei Pärna. Mõlemad hukkusid aastaid hiljem ise Lasnamäel kurjategija püstolitoru ees seistes.

Kristapovitšit teati politseis hästi. Ta oli äsja liikunud tolliameti asedirektori kohalt eraturvafirma palgale. Sellise inimese palgamõrv oli põhjus alustada taasiseseisvunud Eesti üht põhjalikumat uurimist.

Politsei arvas tapmise tagamaid teadvat juba esimesest õhtust alates. Tundus, et asi laheneb. Paraku ei jõutud kümme aastat kestnud pingutustega lõpuks kuhugi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles