Gagarin võltsis elulugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene kosmosesse lennanud inimene Juri Gagarin.
Esimene kosmosesse lennanud inimene Juri Gagarin. Foto: AP

Maailma esimese kosmoselennu teinud Juri Gagarin esitas karjääri huvides valeandmeid, sest vastasel korral poleks ta ehk ajaloolisele sõidule pääsenudki, kirjutas ajakiri Spiegel Gagarini ema mälestustele tuginedes.

Iga nõukogude ajal ülikooli või tööle minna soovinu pidi täitma ankeedi, kus taheti muu hulgas teada, kas täitja või tema lähisugulased on Teise maailmasõja ajal elanud võõrvägede allutatud aladel. Kui vastus oli jaatav, tähendas see tavaliselt, et heaks tööks, kohaks ülikoolis või positsiooniks riigiteenistuses polnud erilist võimalust.

Gagarini pere elas Smolenski oblastis Klušinos, kust Saksa sõdurid nad 1941. aasta oktoobris välja kihutasid. Eriti rängaks osutus okupatsioonielu Gagarini õe Zoja ja venna Valentini jaoks, kes 1943. aasta veebruaris viidi Saksa töölaagrisse, kust mõlemal õnnestus hiljem segastel põhjustel pääseda. Pärast sõda tõi minevik mõlemale probleeme töö leidmisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles