Kalle Muuli: Toomas Sildami meistriklass

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõpruse sild Afganistani ja NSV Liidu vahel. Viimased Nõukogude sõdurid sõitsid üle silla 15. veebruaril 1989 kell 10.30.
Sõpruse sild Afganistani ja NSV Liidu vahel. Viimased Nõukogude sõdurid sõitsid üle silla 15. veebruaril 1989 kell 10.30. Foto: Erakogu

Täna 25 aastat tagasi lahkus Afganistanist viimane Nõukogude sõdur. Lõppes kümme aastat kestnud sõda, milles oli tapetud üle miljoni inimese. Eestist oli sundkorras viidud Afganistani sõdima 1652 noort meest, neist 36 toodi koju tinakirstus.

Detsembris 1979 Afganistanis riigipöörde korraldanud ja seejärel seal lakkamatult sõdinud Nõukogude Liit otsis Genfi rahuleppest hoolimata viimse hetkeni võimalusi, kuidas jätta osa oma vägedest Afganistani. Veel 24. jaanuaril 1989 arutas NLKP KK poliitbüroo sõja jätkamise võimalusi, kuid rahva rahulolematuse ja välissurve tõttu tuli siiski taanduda.

Viimase Vene väepealikuna lahkus Afganistanist kindralleitnant Boriss Gromov, hilisem Moskva oblasti kuberner. Tema 40. armee viimane kolonn ületas piiri 15. veebruaril 1989. Teiste seas tegid selle retke kaasa ka minöör Sergo Visnapuu ja komandandiroodu sõdur Kalle Pent, kuid nemad polnud siiski ainsad eesti poisid selles seltskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles