Kõrge mast täitub kalli tehnikaga

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhuliikumisi metsas hakkavad mõõtma 3D-ultrahelianemomeetrid (esiplaanil). Neid paigaldatakse taamal paistva 130-meetrise masti külge eri kõrgustele kümme.
Õhuliikumisi metsas hakkavad mõõtma 3D-ultrahelianemomeetrid (esiplaanil). Neid paigaldatakse taamal paistva 130-meetrise masti külge eri kõrgustele kümme. Foto: Margus Ansu

Mullu kevadel Järvselja metsa kerkinud Põhjamaade kõrgeim metsaatmosfääri uurimise mast saab juurde üha uusi keerukaid elektroonilisi seadmeid, mille abil saavad teadlased jälgida kliimamuutuste mõjusid.

Üks teadlaste esitatud versioone on, et kliima soojenemisega muutub ainevahetus metsas üha aktiivsemaks ning segametsavöönd liigub olude muutudes tasapisi põhja poole, rääkis maaülikooli taimefüsioloogia osakonna vanemteadur Steffen Noe.

Teise versiooni järgi hakkab aga metsakooslus paiskama õhku bioaktiivseid aineid, mis kondenseeruvad atmosfääris ja tekitavad pilvi. Pilved omakorda peegeldavad päikesekiirgust tagasi ning nii mets hoopis jahutab ennast ega «koligi» põhja poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles