Jaak Allik: valijate revolutsioon

Jaak Allik
, riigikogu liige (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik
Jaak Allik Foto: Peeter Langovits

Jagan Martin Ehala arvamust (PM 8.02), et poliitilise võõrandumise ületamiseks pole meile vaja uusi erakondi, vaid hoopis uut valimisseadust, seda aga on tänases Eestis võimalik tekitada vaid n-ö revolutsioonilisel teel. Jagan ka professori artiklis esitatud kriitikat praeguse valimiskorra puuduste kohta. Kahe postulaadi vahele jääb aga küsimus «kuidas?».

Raske on kujutleda meie kaaskodanikke püstitamas Toompeale mingit «valimis-Maidani». Ja kui isegi otsida midagi geneetilisest mälust ja jõuda Mahtra sõjani, siis ka seal lasid meie esivanemad end peksta mitte niisama mässumeelest, vaid ikka toetudes «uuele seadusele» ja keeldudes allumast vanale.

Seega, enne kui revolutsioonist rääkida, on vaja tekitada paber, mille nimel sellele üles kutsuda. Teha valimisseadust, mis rahva tegelikku tahet maksimaalselt arvestaks, pole aga lihtne. Iga katse praegust seadust muuta viib meid tulemuseni, et üks 1991. aastal loodud valimiskorra tugevamaid jooni on paradoksaalselt just võimalikult väikese osa häälte «kaotsiminek». Ja ometi on põhiline etteheide, mida seoses valimistega kuuleme, et «valisin Jüri, aga parlamenti sai hoopis Mari».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles