Asko Pohla: vahekohtud vajavad selgemaid reegleid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asko Pohla
Asko Pohla Foto: Erakogu

Vandeadvokaat ja vahekohtunik Asko Pohla kirjutab, et alaliselt tegutsevate vahekohtute erapooletust saaks tagada asutamis­piirangutega.

Artiklis «Laenuhaide huvides töötavad erakohtud» (PM 29.01.14) käsitleti tsiviilvaidluste lahendamist Elektrooniline Vahekohus OÜ poolt. Artiklit lugedes võib vahekohtutest jääda mulje kui erapooliku ja pooli ebavõrdselt kohtleva menetlusega vaidluste lahendamise kohast. Vahekohtumenetlus peab aga olema ja ka näima erapooletu. Keegi meist ei tahaks kostjana (võlgnikuna) olla olukorras, kus ta ei saa näiteks teada vahekohtumenetluse alustamisest ja vahekohtu istungi ajast ning seetõttu ei saa ka esitada vastuväiteid hageja nõudele või taotleda viiviste vähendamist.

Selline olukord ei oleks kooskõlas tsiviilkohtumenetluse seadustiku 14. osa «Vahekohus» poolte igakülgse informeerimise ja poolte võrdse kohtlemise põhimõttega. Seaduses on ette nähtud miinimumnõuded, et alaliselt tegutseva vahekohtu otsus oleks täidetav, samuti see, mida saab menetlusosaline teha, kui tal tekib kahtlus, et need nõuded ei ole täidetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles