Tõhusaim kaitse varaste vastu on lahtised silmad ja lukus uksed

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Naabritel varastati öösel kuurist ära pool tonni traktorikütust ja talvepuud. Tühjalt seisnud majast kadus perenaise haiglasoleku ajal pliidiraud. Küla vahel nähti kahtlast kaubikut aeglaselt sõitmas ja hiljem levisid jutud haihtunud metallesemetest.

Sellised lood on maal elavatele inimestele paraku väga tavalised. On lausa tava, et pimedamate aegade saabudes algab kõrvalistes kohtades rüüstamine – näiteks Lõuna-Eesti piiriäärseid valdu on viimase poole aasta jooksul tabanud suur varguste laine. Kõigepealt satuvad muidugi löögi alla tühjalt seisvad elamud, kuid mingi haruldus pole ka juhtumid, kus majaomaniku kodus olemise ajal kõrvalhooned tühjaks tehakse või tühjendatakse eluase ajal, kui omanik parasjagu linnas apteegis. Kuigi pikanäpumeestega on hädas ka linlased, tundub elu linnas ometi kuidagi turvalisem – teised inimesed ja ka politsei on lähemal, samas maal saab tihti loota vaid iseendale. Kuidas siis elada maal üksinda nii, et halbade kavatsustega inimesed ei pääseks liiga tegema?

Põhja prefektuuri Ida-Harju politseijaoskonna juht Agur Tehver ütleb, et eriti maapiirkondades on naabrite omavaheline hea läbisaamine ning üksteise eest hoolitsemine, märkamine ja aitamine igapäevase turvalisuse üks alustalasid. Kuigi on inimesi, kes armastavad elada eraklikult ja teistega minimaalselt suheldes, soovitab ta naabritega oma käikudest rääkida. «Kui on plaanis kauemaks kodust eemal olla, tasuks kindlasti omavahel kokku leppida, et teineteise majapidamisel hoitakse silma peal, tühjendatakse postkasti ning kahtlase tegutsemise korral antakse sellest teada ka politseile,» ütleb Tehver. Ning kui väidetavalt kodus olevat naabrimemme või -taati pole tükk aega näha olnud, tuleks minna uurima, kas tal ikka on kõik korras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles