Riigikogu esimehe Ene Ergma kõne pidulikul riigilipu heiskamise tseremoonial

Ene Ergma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp Pika Hermanni tornis.
Eesti lipp Pika Hermanni tornis. Foto: Peeter Langovits

Rahvuslipu heiskamine Pika Hermanni torni vabariigi aastapäeva hommikul on märksa enam kui traditsioon. See on osa meie omariikluse DNAst. /…/

Eesti tuleviku kõige kindlam garantii on see, kui järeltulevad põlvkonnad mõistavad omariikluse tähendust ja vajalikkust. /…/ Suur hulk noori inimesi siinsamas hommikusel lipuheiskamisel on samuti märk, et omariiklus ja selle traditsioonid on noortele olulised.

Maailmas elab 7 miljardit inimest ja nende hulgas oleme meie, eestlased, kui üks pere või suguvõsa. Olgem siis pere, kes omavahel ka keerulisi asju arutab, hoolib omadest, toetab ja julgustab üksteist sõnade ja tegudega. Pere, kes julgeb eesmärke seada. Meenutan siinkohal Jaan Krossi romaanist «Wikmani poisid» koolijuht Johan Wikmani lausutud sõnu: «Meid, eestlasi, on niivõrd vähe, et iga eestlase siht, või vähemalt iga Wikmani poisi siht peab olema surematus!» Meie rahvas teeb suuri tegusid! Olgu siin ilusaks näiteks Tõnu Kaljuste dirigeerimise all Grammy auhinna pälvinud Eesti muusikud või ka uudised Eesti ettevõtjate läbilöögivõime kohta maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles