Ülo Mattheus: võrguühiskonna vangerdused ja poliitilised põlvkonnad

Ülo Mattheus
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Peaminister Andrus Ansipi tagasiastumine on muuhulgas ühe huvitava protsessi lõpp, millele tuleks samuti tähelepanu pöörata: oma oluline roll siin on võrgustunud ühiskonnal, mille lumepallina paisunud surve Reformierakonnale viis pealesunnitud vangerduseni. Selles mõttes ei erine me väga palju Ukrainast – me erineme ennekõike oma protestide rahumeelsuse poolest.

Võrk on meile küll oma väljundites iga päev nähtav, kuid selle toime on teatud mõttes kirjeldamatu: kuskil nähtamatuses nagu jäämäe alumine osa on network-society, mis kõike mõjutab, vaatleb ja hindab ning mille mõju jõuab paratamatult ühiskonna pealispinnale. Oma ulatuselt ja mõjult haaramatu võrk on kõikjal – ta loob ja hindab, kujundab uut tunnetusruumi ja on pidevalt toimiv.

Network’il just nagu pole võimu, kuid on power, varjatud jõud, ja nii võib juhtuda, et kui võrgukogukonnale midagi ei meeldi, on tänavad ühel hetkel meeleavaldajaid täis ja võrgus nähtamatult toimuv kandub äkitselt füüsilisse maailma. Mida suletum on ühiskond ja tõrjuvam on võim, seda olulisemaks võrk muutub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles