Ravijärjekorra lühendamine ei ole suurhaiglate huvides

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurhaiglad ei ole väidetavalt huvitatud  e-saatekirja rakendamisest, kuna see lühendaks küll ravijärjekordi, kuid vähendaks ka haiglate tulu.
Suurhaiglad ei ole väidetavalt huvitatud e-saatekirja rakendamisest, kuna see lühendaks küll ravijärjekordi, kuid vähendaks ka haiglate tulu. Foto: Peeter Langovits

Ideaalis peaks Eesti riigis toimima ainult üks liik saatekirju ehk eelselekteerimisega e-saatekiri,» on vastavas katseprojektis osalenud perearst Anneli Talvik veendunud. Kui perearst peab vajalikuks patsiendi eriarsti juurde suunata, vormistab ta elektroonilise saatekirja ning selle saanud haigla võtab ise inimesega ühendust, et teatada, millal on ta vastuvõtuaeg.

«Või ütleb haigla perearstile, et tehke enne minu juurde saatmist veel uuringuid või ravijuhise järgi tegutsedes on kõik senine õige ja patsient võib jääda perearsti ravile,» tõi Talvik näite e-saatekirja toimimisest.

Sel juhul ei pääseks eriarsti juurde inimesed, kes tulevad perearsti juurde ainult paberit nõutama, sest on endale ise juba varem näiteks kardioloogi juurde aja kirja pannud. «Praegu ta reaalselt saabki haiglas arsti juurde ja selle kõik maksab haigekassa kinni, kusjuures tegu on probleemiga, mis oleks perearstikeskuse tasand,» tõdes perearst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles