Krimmi eestlaste juht: ma ei kavatse kuhugi põgeneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine teeb endast pilti relvastatud sõdurite ja soomuki juures Feodossija sadamas Krimmi poolsaare ida osas.
Naine teeb endast pilti relvastatud sõdurite ja soomuki juures Feodossija sadamas Krimmi poolsaare ida osas. Foto: SCANPIX

Krimmi eestlaste ühenduse juhatuse liikme Boriss Katšalovi sõnul elavad kohalikud eestlaste külad, näiteks Aleksandrovka, oma igapäevast elu ja poolsaare suuremates linnades kasvanud pinged ei ole küladesse jõudnud.

Katšalov kinnitas, et ta ei karda isiklikult midagi. «Kuidas saab mees karta? Mul on siin ainult vendade pered ja ema. Minu poeg töötab välismaal. Aga ma ei kavatse siit kuhugi põgeneda seni, kui mind on vaja Krimmi eestlaste ühenduse jaoks,» ütles Katšalov portaalile Postimees.ru.

Boriss Katšalov on eesti juurtega, tema esivanemad kolisid 20. sajandi alguses Eestist Krimmi elama.

Tema sõnul on isegi praegu Krimmis palju rahulikum kui mõne nädala eest Kiievis. «Ma olin Kiievis, seal oli tõeliselt hirmutav, seal oli tõeline sõda. Siin Simferopolis elavad inimesed oma igapäevast elu, lapsed käivad koolis ja täiskasvanud tööl. Kõik ettevõtted ja asutused töötavad, nagu tavaliselt,» rääkis ta.

Katšalovi sõnul oli olukord pingeline eelmisel nädalal, kui Krimmi ülemraada juures toimusid meeleavaldused. «Sel ajal olid inimesed mures, poodides ei jätkunud toiduaineid ja inimesed ei saanud pangaautomaatidest raha kätte. Näiteks mul ilmus pangaautomaadi ekraanile kiri, mis väitis, et mul ei ole arvel raha, kuigi tegelikult pidi olema. Käisin täna kontrollimas, nüüd oli kõik korras,» rääkis Katšalov.

Krimmi eestlaste juhi sõnul ootavad kõik praegu 30. märtsil toimuvat Krimmi autonoomiareferendumit.

«Tegelikult ei tea keegi praegu, mida ta tahab. Praegu küll skandeerib absoluutne enamus «Venemaa. Venemaa», kuid tegelikult on neid vähe, kes soovivad lahkuda Ukraina koosseisust ja ühineda Venemaaga. See tähendaks, et tuleb hakata elama teiste seaduste järgi ja saata oma noormehi Vene sõjaväkke. Täna ei mõtle eriti keegi sellele. Praeguses olukorras tahavad kohalikud näidata, et nad ei ole nõus sellega, mis juhtus Kiievis,» lausus Katšalov.

Katšalovi sõnul saavad ka Krimmi linnade venelased aru, et president Viktor Janukovitši aeg on läbi. «Loomulikult on ta suli ja temaga on kõik selge. Aga protestilaine tõusis sellest, et kohalike inimeste hinnangul ei toimunud võimuvahetus seaduslikult,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles