Balti õhuruumi turvama saadetud USA hävitajad jõudsid kohale

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kella kahe paiku maandusid Leedus Šiauliai lennubaasis Ameerika Ühendriikide õhuväe kuus hävitajat F-15C ning kaks tankurlennukit KC-135. Saabunud lennukite ülesanne on tugevdada Balti õhuturvet.

Eeldatavalt viivad ameerika hävitajad lähiajal läbi harjutusi ka Eesti õhuruumis, teatas kaitseväe peastaap.

Sel nädalal konsulteeris ja analüüsis kaitseminister Urmas Reinsalu Ameerika Ühendriikidega Ukraina sündmuste tõttu muutunud Euroopa julgeolekuolukorda ning küsis liitlastelt õhuturbe tugevdamist meie õhuruumis. Täna saatiski Ameerika Ühendriikide õhuvägi lisalennukid Läänemere piirkonda, et tõsta NATO õhuturbe võimekust.

Tavaliselt koosneb õhuturbesalk neljast hävitajast. Nüüd turvab Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi kümme hävitajat ja tankurlennukid.

USA võttis jaanuaris Belgialt üle Balti riikide õhuruumi turvamise. Balti riikide õhuturbes osalevad riigid roteeruvad iga nelja kuu tagant. Hävitajad on ööpäev läbi 365 päeva aastas pidevas valmisolekus.

Hävitajat F-15 peetakse tänapäeva kõige edukamaks hävitajaks. Lennuki lennukaugus ilma õhus tankimata on 5600 kilomeetrit, maksimaalne kiirus ületab helikiiruse rohkem kui kahekordselt.

Tankurlennuk KC-135 Stratotanker on arendatud lennukist Boeing 367-80. Teadaolevalt on neid toodetud üle 800. Tänu seda tüüpi lennukite suurele hulgale on USA õhujõud väga võimekad globaalses mastaabis, see tähendab, et tänu õhus tankimise võimalusele suudavad need lahingulennukid väga kaugele lennata.

Vaata pilte Leedus maandunud USA hävitajatest ja tankurlennukitest siit.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles