Kalle Muuli: orjatar Isaura

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Veerand sajandit tagasi tähistati Eestis rahvusvahelist naistepäeva veel tões ja vaimus. Lilli kulus 8. märtsil nii palju, et kohalikud kooperatiivid vedasid neid lennukitega kohale isegi vennalikust Armeeniast.

Meelamad meesajakirjanikud kasutasid vabamaid olusid ja rahvusvahelist naistepäeva ära paljaste naiste fotode avaldamiseks lehe esiküljel, kus seni oli näidatud ikka valdavalt vatijopes või traktoriroolis kangelasemasid. Nii Eestimaa Leninliku Kommunistliku Noorsooühingu keskkomitee häälekandja Noorte Hääl kui ka Eestimaa Kommunistliku Partei Tartu linnakomitee häälekandja Edasi paigutasid 1989. aasta naistepäeva eel esiküljele raseerimata intiimpiirkonnaga naisakti. Teisiti lihtsalt ei saanud – naisterahva häbe oli ajakirjandusvabaduse ja lääneliku kultuuriruumi ülim mõõt.

Äsja koolipingist tulnud 19-aastane reporter Toomas H. Liiv, kes hiljem küll rohkem poisikeste vastu huvi tundis, kirjutas Noorte Hääle esiküljeakti allkirjaks: «Kallid naised, palun uskuge, ka täna, rahvusvahelisel naistepäeval suudame meie, mehed, näha teid sellistena, nagu see kaunis ja häbelik eevatütar. Mis sellest, et ta pildil pole kraanajuhi, lukksepa ega treialina...»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles