Mikser: alustasime raskematest teemadest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide juht Sven Mikser
Sotsiaaldemokraatide juht Sven Mikser Foto: Toomas Tatar

Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide kõnelused koalitsiooni moodustamiseks algasid raskelt, sest alustati eelarvet puudutavatest teemadest.

Mikseri sõnul algasid kõnelused pingeliselt, sest alustati kõige raskemast teemast: «Kaardistasime ära poolte huvid, mis kõige enam mõjutavad eelarvet. Eks me ju teadsime neid positsioone mõnevõrra ette. Oleme vaevaliselt liikunud,» ütles Mikser Postimehele kõneluste vaheajal.

«On ju selge, et kui Reformierakonnal on üks olulisemaid soove langetada tulumaksu, siis see mõjutab tulupoolt. Meie jaoks on üks kõrgemaid prioriteete lastetoetuse tõstmine märkimisväärses mahus, see kindlasti on kulupoolele koormus. Läbirääkimiste käigus tuleb need asjad klappima saada,» sõnas Mikser.

Ta lisas, et sotsid ei hellitanudki lootust, et läbirääkimised lihtsad tulevad.

Tõenäosust, kas ühisosa leitakse, ei tahtnud Mikser hinnata. «Eks läbirääkimisi peetakse põhimõttel, et mitte milleski pole kokku lepitud, enne kui kokku on lepitud kõiges. See tähendab, et isegi üksikute positsioonide lähenemine näitaks, et kokkulepe paistaks.»

«Me teame, et isegi kui me suudame eelarve küsimused edukalt ühele poole saada, on mitmeid teemavaldkondi, kus meie positsioonid on märkimisväärselt erinevad ja kus poliitilise kokkuleppe saavutamine ei ole ilmtingimata lihtne,» tõi ta näiteks integratsioonipoliitika ja reformide küsimuse.

Mikseri sõnul räägitakse täna seni, kuni jõudu jätkub, ning kui vaja, võetakse hingetõmbeaega. Tema sõnul saab protsessis liikuda samm-sammult.

Kõnelused Reformierakonna ja sotside vahel jätkuvad täna õhtuni, samuti on läbirääkimisteks plaanis kokku saada veel homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles