Mikser: kergekäeliselt me koalitsiooni loomise püüdest ei loobu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Margus Ansu / Postimees

Reformierakonnaga konsultatsioone pidava Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser nimetas partei uue peaministrikandidaadi valikut üllatavaks, kuid kinnitas, et kergekäeliselt sotsiaaldemokraadid uue võimuliidu moodustamisest ei loobu.

Täna pärastlõunal Kadriorus taas presidendiga kohtunud Mikser ütles Postimehele, et president soovis temaga konsulteerida muutunud olukorra üle, kus peaministrikandidaat Siim Kallas, kellest presidendi juures veel esmaspäeval räägiti, on valitsuse moodustamise mõttest loobunud. Tema sõnul oli see soov mõistlik, sest hiljemalt teisipäevaks peab riigipea seaduse järgi nimetama peaministrikandidaadi, kellel peaks olema parlamendi enamuse toetus.

«Tuleb öelda, et sellest kohtumisest saadik on situatsioon veelgi muutunud, Reformierakond on välja käinud uue peaministrikandidaadi, kes on ilmselt avalikkuse jaoks võrdlemisi üllatav ja mis seal salata, on üsna üllatav ka meie jaoks,» lausus Mikser.

Tema sõnul on SDE jaoks oluline aru saada, milline on uueks peaministrikandidaadiks pakutud Taavi Rõivase visioon sellest, kuidas peaks võimalik koalitsioon koos töötama ning mida valimisteni jäänud aasta jooksul tehtud saama. Selleks soovitakse Rõivasega tema kinnitusel eraldi kohtuda.

«Siim Kallas tuli Eestisse tagasi oma visiooniga, tutvustas seda avalikkusele. Me ei saa kindlasti eeldada automaatselt, et Taavi Rõivase arusaam sellest, mida ja milleks koalitsioon tegema hakkab, oleks identne Siim Kallase omaga,» ütles Mikser, kelle sõnul on iga juht on omaette inimene oma ideedega. «Eks me siis peame need järele katsuma, ära kuulama ja saama aru, kas selle pealt on võimalik samamoodi edasi minna või tuleb meil teha mingeid muutusi.»

Mikser märkis, et olukord on väga dünaamiline ja ka uudised ise on alles väga värsked. «Veel 24 tundi tagasi ei olnud meil kindlasti radariekraanil Taavi Rõivase kui võimaliku peaministrikandidaadi nime. Arutame selle muutunud olukorra – Siim Kallase loobumise, selle võimalikud põhjused ja tagajärjed – läbi oma juhatuses ja siis kujundame juba oma edasisi lähenemisi,» lausus ta.

Samas kinnitas ta, et kergekäeliselt ei kavatse sotsiaaldemokraadid loobuda. «Oleme töötanud päris mitmed head päevad päris pingeliselt selle nimel, et saada kokku uus töötav enamuskoalitsioon, et leppida kokku valitsuse tegevuskavas tulevaks aastaks kuni parlamendivalimisteni. Me kergekäeliselt kahe suure uudise pealt kindlasti ei loobu sellest püüdest,» ütles Mikser Postimehele.

Reformierakonna ja SDE jätkavad uue võimuliidu moodustamiseks konsultatsioone ilmselt homme ennelõunal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles