Sotsid esitavad riigikogu esimeheks Eiki Nestori

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) esitab neljapäeval toimuvatel parlamendi juhatuse valimistel suure tõenäosusega riigikogu esimehe kandidaadiks SDE fraktsiooni aseesimehe Eiki Nestori.

SDE esimees Sven Mikser ütles Postimehele, et esimehe kandidaadi peab otsustama ja välja pakkuma erakonna riigikogu fraktsioon, kuid tõenäoliselt saab selleks staažikas poliitik Eiki Nestor, kes kandideeris esimeheks ka eelmisel aastal. Riigikogu esimehe koha annab sotsiaaldemokraatidele uut koalitsiooni moodustava Reformierakonna ja SDE tänane kokkulepe.

Mikser viitas, et Nestor on töötanud korduvalt valitsuses ning kuulunud Eesti taasiseseisvumise järel kõigisse riigikogu koosseisudesse, kus on juhtinud nii komisjone kui fraktsioone. «Ta on vaadanud saali nii koalitsiooni kui opositsiooni poolelt ja olnud mitmete oluliste seaduste väljatöötaja,» ütles ta. «Eesti on jõudnud küll sellesse faasi, kus parlamendi spiiker võiks olla inimene, kes parlamendi tööd läbi ja lõhki tunneb juba enne, kui ta haamri kätte võtab ja istungit juhatama asub.»

Riigikogu valib üheks aastaks esimehe ja kaks aseesimeest neljapäeva hommikul toimuval istungil. Tavaliselt saab riigikogu esimehe ja esimese aseesimehe koha koalitsioon ning opositsioonile jääb teise aseesimehe koht.

Praegu töötab riigikogu esimehena Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Ene Ergma ning aseesimeestena reformierakondlane Laine Randjärv ja keskerakondlane Jüri Ratas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles