John Lucas: demokraatia majandusteooria

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Lucas
John Lucas Foto: Erakogu

Läksid kord kaks meest pühakotta palvetama. Üks mees oli Oxfordi kõrgesti austatud õpetlane, teine poliitik. Poliitik sammus kohe altari ette ning tänas enesekindlal häälel kõigevägevamat, et see on andnud talle mugava ametikoha, kuulekad valijad, parteijuhtide soosingu ning hea väljavaate edeneda veelgi järgmise valitsuse ümberkorraldamise ajal. Oxfordi õpetlane hoidus kiriku taganurka ning sõnas poolsosinal, pilk maas: «Issand, halasta mu peale. Mina olin selle mehe õpetaja.»

Viimasel veerandsajandil on maailma vallanud nõndanimetatud demokraatia majandusteooria. See on imporditud Ühendriikidest, kus üks senaator olevat seda selgitanud oma kaaslasele nii: «Mina tegelen häältega samamoodi, nagu sina naftafutuuridega.» Tõeline poliitiline meisterlikkus peitub konkreetse valijatekogumi enda poole võitmises ilma teisi ärritamata. Seda kutsutakse sarnase riistapuu järgi koeravileks: poliitik teeb avalduse, mis mõjutab kindlat valijaskonda, aga mida ei märkagi teised, keda muidu võiks eema­le tõrjuda avalduse sisu. Poliitika on muutunud populaarsusvõistluseks, selle tuum ei ole enam rasked valikud ja karmid otsused.

Inglismaa valitsus on selle tulemusel muutunud löövate fraaside valitsuseks. Poliitika lausa kubiseb lubadustest, napib aga nende täitmist. Inimesed mäletavad õige kehvasti, et neil on olnud sooje tundeid mõne poliitiku suhtes, eriti kui neil peaks tekkima tunne, et samune poliitik ei ole suutnud oma lubadusi täita. Nad tunnevad end petetuna. Pettumus tungib kõikjale ja söövitab usaldust tervikuna, mis on aidanud kaasa Ühendkuningriigi Iseseisvuspartei toetuse tunduvale kasvule. Nad on just selline «mitte ükski eelnimetatutest»-partei ning saavad arvatavasti eesseisvatel Euroopa Parlamendi valimistel tubli saagi. Järgnev debatt hakkab käima peamiselt Inglismaa, mitte Euroopa üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles