Henrik Roonemaa: eesti keele eksam arvutile

Henrik Roonemaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa
Henrik Roonemaa Foto: Erakogu

Arvutist on raske aru saada isegi siis, kui sa sõnu mõistad. Väga keeruline on pihta saada, mida ta mõne teatega õigupoolest ütelda tahab. Jah, eestikeelne Windows on meil juba ammu ja igal arvutikasutajal on selle kohta oma kirglik arvamus, aga see ei aita. Arvutitest ongi raske aru saada.

Tegelikult on aga palju suurem mure see, et arvutid ei saa meist aru. Kogu arvutiasjanduses on päris suure hooga käimas revolutsioon, mille käigus arvutitest kui tööriistadest saavad meile kaaslased, isiklikud sekretärid ja nõuandjad, kes on kursis meie eluga, tuletavad meile tähtsaid asju meelde või annavad õigel ajal õiget nõu.

See pole mingi ulme, vaid reaalsus. Google Now’ nimeline teenus oskab e-kirjadest, veebiotsingust ja muudest andmetest välja otsida vajalikud killukesed ja neid õigel ajal serveerida. Näiteks võib ta teatada, et kui sa tahad oma lennule jõuda, oleks just nüüd õige aeg minema hakata. Või et veebipoest tellitud pakk jõuab täna kohale. Või et sa ei unustaks, et su lemmikseriaal on täna õhtul kell 20.00 eetris. Google Now ei eelda, et sa oleks kuhugi mingeid andmeid sisestanud, vaid teeb neid tähelepanekuid ise, pidevalt su andmeid jälgides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles