Hardo Pajula: kuninglikud austri­müüjad

Hardo Pajula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula.
Hardo Pajula. Foto: Postimees.ee

Absoluutse monarhia kujunemisjärgus 16. sajandi esimesel poolel vajasid Prantsuse kuningad seisuste esinduskogust sõltumatuid tuluallikaid. «Alates 1520. aastatest on kaheks kõige olulisemaks struktuurseks muutuseks kuningakoja rahanduses ametikohtade ja annuiteetide müük,» kirjutab inglise ajaloolane Ri­chard Bonney. Need muutused loovad kaks uut turgu: riigiametite ja valitsuse võlakirjade oma. Kuigi Suure Prantsuse revolutsiooniga päädinud sündmusteahela käivitamises mängisid võrdselt olulist rolli mõlemad, keskendume ruumipuudusel siin vaid esimesele.

Kaks tuhat aastat pärast seda, kui ateenlased Soloni oma arhondiks (tänases mõistes peaministriks) valisid ja sellega õhtumaa eriomasele poliitilisele ajaloole käigu sisse lükkasid, saab arhomaaniast* Bonney sõnul «tohutute poliitiliste, fiskaalsete ja sotsiaalsete tagajärgedega sügavalt prantsuslik iseärasus». Riigiametite turul valitseb kogu ancien régime’i vältel vilgas tegevus, mis tähendab muu hulgas seda, et jõukamad prantslased investeerivad suurema osa oma säästudest äririskiga ettevõtmiste asemel kindlat sissetulekut tõotavatesse ametikohtadesse. Et lisaks stabiilsele sissetulekule annavad riigiametid nende omanikele veel ka staatuse ja sellega kaasnevad privileegid, püsib nõudlus uute ametikohtade järele kõrge. Selle rahuldamiseks tuleb kuningakoda lagedale järjest absurdsemate riigiametitega. Kui Louis XIV oma rahandusministrilt umbusklikult küsis, kas see tõesti loodab, et kuningliku austrimüüja ametikoht kellelegi huvi võiks pakkuda, vastas too häirimatult: «Iga kord kui Teie Majesteet loob riigiameti, loob Jumal idioodi, kes selle ära ostab.»

Idiootide paljusus pole mõistlikule fiskaalpoliitikale kunagi kasuks tulnud. Kõnealusel juhul polnud aga asi muidugi mitte prantslaste sünnipärases nõrgamõistuslikkuses, vaid aastakümnetega üha rohkem krussi keeratud aineliste ja moraalsete tõukejõudude süsteemis. Seesama väärastunud präänikustruktuur lõhkus vastastikuse usalduse ja ühiskondliku koostöövalmiduse ning tõukas Prantsuse kuningriigi lõpuks verisesse kataklüsmi, väidab Connecticuti ülikooli evolutsioonilise bioloogia professor Peter Turchin. Professori sõnul ei ole revolutsioonid ja muud ulatuslikud ühiskondlikud vägivallapuhangud tavaliselt mitte ühiskonna äärealadel redutavate alandatute ja solvatute väljaastumised, vaid enamasti eliidisisese võimuvõitluse tagajärjed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles