Kaitseväe juhataja: Eestile ei ole sõjalist ohtu

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ütles, et täna avalikuks saanud ameerika luureraport on dokument, mille põhjalt ei maksa teha dramaatilisi järeldusi.

«On tõsiasi, et sündmuste areng Ukrainas teeb meile tõsist muret,» lausus Terras. «Meie luureüksused jälgivad väga täpselt Vene Föderatsiooni vägede liikumist, mille kohta on meil väga üksikasjalik ülevaade. Just selle informatsiooni baasilt saan kinnitada, mida olen ka varem selgelt väljendanud: Eestile, ja Baltikumile tervikuna, sõjalist ohtu praegu ei ole! Ameeriklaste luureraporti stsenaariumi osa, mis puudutab Transistriat ja Balti riike, on hüpoteetiline ja ei oma hetkel mingit reaalset katet. Venemaal puudub võime sellelaadseks laialdaseks tegevuseks.»

Avalikkusele teada saanud ameerika sõjaväeluure hoiatuse kohaselt on võimalus, et Venemaa võib sisse tungida Ida- ja Lõuna-Ukrainasse, liikudes seejärel läände Transnistria suunas ning võib üritada maade hõivamist ka Balti riikides, kuid Eesti kaitseväe juhataja sõnul on see praegu vähetõenäoline. Kindralmajor Terrase sõnul on luure ülesanne läbi mängida erinevad stsenaariumid ja nendest ka otsustajaid teavitada.

Kaitseväe sõnul teevad Eesti, NATO riikide ja USA luureagentuurid tihedat koostööd ning vahetavad informatsiooni hinnates ja analüüsides Ukraina kriisiga seonduvat olukorda. Eesti kaitseväe luure eelhoiatussüsteem on nende hinnangul tõestanud enda võimekust analüüsida erinevaid arenguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles