Mehe viljakuse määrab elustiil, mitte vanus

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meestearst Kristo Ausmees
Meestearst Kristo Ausmees Foto: Sille Annuk

Meestearst Kristo Ausmees rõhutab, et kui pärilike haiguste vastu tihti ei saa, siis oma elustiili kujundamine on iga mehe enda teha. Tema Tartu Ülikoolis kaitstud doktoritööst selgub, et just elustiil võib olla mõne keskealise mehe viljatuse või viljakusprobleemide taga. Näiteks võib nooruses läbipõetud suguhaigus või vähene kehaline aktiivsus kaasa tuua põletiku, mille tagajärjel on raske järglasi saada.

Samas kasvab sündivate laste vanemate keskmine vanus kogu maailmas, mille taga on näiteks soov teha karjääri ja saada isaks hilisemas vanuses või uue partneriga.

«Soovitada saab regulaarset ja monogaamset suguelu ning juhuvahekordades kaitsevahendi kasutamist. Riskid on väga suured ja nendega tuleb arvestada,» nentis Ausmees, kes võrdles oma väitekirjas tervete ja laste saamisega kimpus olevate keskealiste meeste seemnevedeliku kvaliteeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles