Sotsiaalminister: arst peab lähtuma patsiendi huvidest

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur
Sotsiaalminister Hanno Pevkur Foto: Liis Treimann

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et seni, kuni arst lähtub raviviisi ja ravimite valikul patsiendi huvidest ja võimalustest, ta ravimifirmade makstud koolitustes suurt ohtu ei näe.


«Eks küsitavusi sõltumatuse koha pealt muidugi tekib,» möönis minister. Kuid ta lubas, et ministeerium tugevdab järelevalvet arstide tegevuse üle. Selle tarvis on kehtestatud toimeainepõhine ravimi väljakirjutamine ja nõue apteekritele pakkuda odavaimat ravimit.

Kui digiretsepti süsteem korralikult tööle hakkab, saab ka senisest paremini ravimite väljakirjutamist kontrollida, lubas Pevkur. Ja kui mõne arsti puhul ilmneb, et ta kirjutab liiga palju ühte või mitut ravimit, siis saab temalt aru pärida.

Kui arstidele tulevad rahvusvahelistelt organisatsioonidelt kutsed osaleda mingitel konverentsidel, siis peavad nad Pevkuri sõnul enamasti ise selleks rahastamise võimaluse leidma. «Mina keelamist ei poolda, aga kindlasti tuleb tagada arstide sõltumatus,» lausus ta.

Ministri sõnul saaksid ka arstide ja haiglate liidud ise olukorda rohkem kontrollida. Ta tõi näiteks perearstid, kus on kvaliteetse arstiabi kriteeriumid paika pandud ja neid järgitakse. Olemas on ka aukohus, kus eksimused vaatluse alla tulevad.

Pevkuri sõnul on vastuolu seadusega ravimitootjate ja arstide suhetes raske leida, kuid arstid peaksid lähtuma oma eetikakoodeksist ja arstivandest. Ka on patsiendil tema sõnul õigus teada, miks arst ühe või teise ravimi määrab.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles