Gustav Adolfi abituriendid tahaks koju jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Gustav Adolfi gümnaasiumi 12.b klass.
Tallinna Gustav Adolfi gümnaasiumi 12.b klass. Foto: Liis Treimann

Tallinna Gustav Adolfi gümnaasiumi 12.b klassi lõpetajad ootavad pikisilmi riigieksamite tulemusi – sõltub ju suuresti nendest, kas ja kus õpingud jätkuvad. Mingid sihid on noortel siiski juba ammu seatud – kes soovib minna õppima Taani, kes teenib aasta sõjaväes. Mida noored tulevikult täpsemalt ootavad, käis uurimas Kristi Leppik.

Kaur Kreintaal

Plaanis on edasi õppida Tallinna Tehnikaülikoolis (TTÜ), eriala pole veel valinud. Tulevikus on plaan rajada oma firma, mõned ideed on, mille suunas liikuda. Töötada sooviks kodulinnas või selle läheduses.

Kaur Kuuskmäe

Õppima tahan minna TTÜ ehitusteaduskonda. jääda Eestisse. Uute ja huvitavate kogemuste saamiseks tahan vahetusüliõpilasena välismaale minna. Töötada oleks tore mõnes tunnustatud ja edukas ettevõttes, kuid sellest olulisemaks pean head õhkkonda töötajate vahel. Välistatud ei ole ka ettevõtjaks hakkamine.

Kristen Gilden

Ilmselt lähen õppima TTÜsse mehhatroonikat, sest mulle sobivad reaalained. Kuna mehhatroonika on nii laiahaardeline, annab see võimaluse ametivalikut edasi lükata. Aga üks on kindel: tehnikaga peaks see kindlasti seotud olema. Varuplaaniks olen mõelnud õppima minna infotehnoloogiat. Tulevikuametite osas on mul kujunenud mõned ootused – vabakutseline tarkvaraarendaja või mehhatroonik mõnes suuremas ettevõttes. Väga oluliseks tingimuseks töökoha valikul on see, et puutuksin kokku millegi erilise ning ainulaadsega, saaksin luua midagi uut ja enneolematut.

Gert Kuuskmäe

Tahan edasi õppida Eestis, TTÜs ehitusteaduskonnas logistikat. Pärast ülikooli lõpetamist on arvatavasti tulevik palju selgem. Kuna teen kõvasti sporti, pole välistatud, et ka tulevane töö on sellega seotud. Loomulikult sooviksin tulevikus tööle minna välismaale, et ennast proovile panna.

Kusti Nõlvak

Plaanin edasi õppima minna TTÜsse, hiljem saab edasi vaadata, kas ja mida välismaale õppima minna. Tulevik on aga väga lahtine, tahaks saada tipptasemel võrkpalluriks ja sellega leiba teenima hakata, kuid see lõbu saab ükskord otsa. Siis peaks taskust olema võtta üks omandatud eriala, millega korraliku töökoha saab. Eestist ära minna eriti ei tahaks.

Toomas Kaal

Plaanin edasi õppida ilmselt TTÜs ja midagi matemaatika või füüsikaga seotut. Tulevikus jääks esialgu tööle ikka kodulinna, aga kui avaneb parem võimalus kuskil mujal, siis miks ka mitte.

Peeter Ilison

Esialgu lähen juuli alguses aega teenima, siis on veel veidi aega tulevikku selgemaks mõelda. Ülikooli suhtes on kõik ootused ja lootused seatud ühele Soome koolile ja sinna sissesaamine selgub lähiajal. Kui peaksin sealt negatiivse vastuse saama, siis valin Tallinna Tehnikakõrgkooli ja Kõrgema Sõjakooli vahel. Logistika erialal on hetkel omad eelised, kuid sõjakooliga on mul ka omad kindlad plaanid. Kindlasti on plaanis ennast tõestada kaitseväes ja lisaks sellele soovin kogemuste saamiseks töötada mõnes rahvusvahelises logistikaga seotud ettevõttes. Eks aeg näitab, juured on siin, aga latv ikka õõtsub. Kodulinnaga vast ei piirduks, minimaalselt Eestiga.

Marianne Torm

Plaan on minna edasi õppima TÜsse mõnele erialale, näiteks ajalugu, filosoofiat või õigusteadust. Ka hakkas mind huvitama usuteadus – aine, mille välistasin esimesena, aga ülikoolis lahtiste uste päeval mõistsin, et see tõesti huvitab mind. Loodan, et saan osaleda ka mõnes vahetusüliõpilaste programmis, sest ma tahaksin kindlasti ka mõneks ajaks välismaale õppima minna. Ainus, mis ma tulevikust praegu oskan öelda, on see, et mul on olemas vajalik motivatsioon õppimiseks ja mis edasi saab, pole oluline. Aga vaimulikuna ma töötada ei kavatse.
Sandra Loho

Edasi plaanin õppima minna bioloogia ja keemiaga seotud erialal, pole veel täpselt otsustanud. Teiseks variandiks on kunst, sest olen huvitatud modernsest kunstist.
Kindlat varianti pole, kus tulevikus töötada sooviksin. Pigem on mõned variandid välistatud – ei taha olla teenindaja, vaid pigem teadlane või midagi suurt loov inimene.

Airi Reidi

Ootan eksamitulemusi ja seetõttu ei saa ka sajaprotsendilise kindlusega öelda, mida edasi lähen õppima. Ent siiski – kandideerisin Taani, Roskilde ülikooli. Vastuse saan aga alles juuli lõpus. Seetõttu proovin kindlasti ka TÜsse, kuid eriala veel ei tea. Tulevikku ei tea, elan päev korraga ja vaatan, mis võimalusi elu mulle pakub. Samas loodan, et kolme aasta pärast on ka tööturul rohkem võimalusi kui praegu. Mingi aja kavatsen kindlasti ka välismaal veeta. Eestiga aga soovin jääda alati seotuks, sest siin on minu pere, sõbrad ja kodu.

Liina Pihlakas

Plaan on esialgu Eestis õppima asuda ning eelistuseks on TÜ. Eriala suund nii-öelda loksus paika umbes aasta tagasi, kuid otsustavaks jäävad eksamitulemused. Soov oleks õppida meditsiini, võib-olla hambaarstiks. Tulevikus soovin tööle asuda Tallinnas, kuid kindlat töökohaeelistust pole.

Annika Põder

Plaanin minna õppima TÜsse arstiteaduskonda proviisoriõppesse, Tallinnas TTÜ rakenduskeemia ja biotehnoloogia eriala. Tartu kui üliõpilaslinn meeldib mulle sealse õhkkonna ja vaimsuse poolest. Võimaluse korral sooviksin ühe aasta õppida vahetusüliõpilasena mõnes Euroopa ülikoolis. Minu tuleviku-töökoht? Realistina arvan, et karjääri tuleb alustada redeli alumiselt pulgalt ja liikuda seda mööda üha kõrgemale. Seega arvan, et esialgu pärast ülikooli lõpetamist töötan mõnda aega mõnes apteegis. Sealt edasi on ehk võimalus minna tööle mõnda ravimifirmasse või meditsiiniasutusse. Kuna olen siiani elanud Tallinnas, siis sooviksin ideaalis mõnda aega töötada Tartus. Iseenesest pole mul midagi ka väiksemate kohtade vastu, kuid oma kultuuripisiku (mulle meeldib käia teatris ja vaadata Euroopa filme) tõttu ei suudaks ma vist pikemat aega suurematest linnadest eemal olla. Ma ei välista ka seda, et töötan mõnda aega mõnes Euroopa linnas. Välismaal töötamise kogemus tuleb igati kasuks, kuid kindlasti tuleksin pärast paari aastat Eestisse tagasi.

Ain Salula

Soovin õppida TTÜs informaatikat. Tulevikus ei sooviks töötada kellegi heaks, aga paraku on reaalsus teistsugune. Samas, pigem «müüks» ma füüsilisi kui vaimseid võimeid. Kuna elan väikses kohas, siis seal häid töökohti praegu ei tea. Kodukohale lähedane Tallinn aga tundub töötamiseks mõistlik valik. Lähtuksin eelkõige mugavusest. Olen mõelnud ka Suurbritannias töötamisele.

Stella Reino

Hetkel on plaanis minna kas mõnda Eesti ülikooli või aasta välismaal töötada. Kindlasti tahaks ka välismaal ülikoolis käia, kas siis vahetusüliõpilasena või sinna edasi õppima minnes. Tulevikus tahaks tegeleda millegagi, mis väga meeldib ja samas ka väljakutset pakub. Aga üldiselt tahaks ikka tulevikku Eesti ja Tallinnaga siduda, ehkki huvitav oleks kindlasti ka mujal elada ning töötada.

Triin Melnik

Praegu ma veel täpselt ei tea, kuhu ja mida ma tahan õppima minna. Olen mõelnud, et läheksin kas TTÜsse või Tartu Ülikooli (TÜ) keemiat õppima või siis Eesti Maaülikooli või TÜsse midagi keskkonnaga seotut õppima. Tahaks töötada kas kodulinnas või selle lähedal, igatahes kodumaal.

Hannula-Katrin Pandis

Plaanin alustada õpinguid mõnes Eesti ülikoolis, õpingute vahepeal täiendaks ennast välismaal. Laias laastus on eriala suund paigas, kuid kitsam valik selgub õpingute käigus. Tulevikus soovin tööle asuda mõnda edukasse rahvusvahelisse firmasse. Ja kui elukorraldus võimaldab, siis ei ole minu jaoks piiranguid töö asukohale ei linna ega ka riigi mõttes.

Liis-Rebecca Lilienthal

Edasiõppimise plaanid on siiani veel lahtised, kuid soov on jääda Eestisse. Kaks aastat tagasi olin kindel, et soovin õppida õigusteadust, kuid viimase kooliaastaga otsus muutus. Valin reklaami ja sisekujunduse vahel. Plaanin jääda Tallinna, aga kunagi ei või teada, millised muutused elus toimuvad.

Moonika Lepp

Esialgu jään õppima Eestisse; võib-olla bakalaureuseõppe jooksul käin vahepeal õppimas välismaal, võib-olla teen magistrikraadi välismaal või lähen hiljem hoopis ära. Erialavalikust tundub sotsiaalteaduskond olevat kõige tõenäolisem. Tartus tähendab see nii ajakirjandust, sotsioloogiat, psühholoogiat kui ka riigiteadusi.
Tulevikus tahaksin natuke noortega töötada ja kindlasti kolmandas sektoris vabatahtlikuna. Samas ka ajakirjanduses, sotsiaalministeeriumis.

Jüri Käosaar

Edasi lähen õppima kindlasti TÜsse. Suure tõenäosusega kas ajalugu või kirjandust. Mõte on ka õigusteaduste poole käinud. Minu tulevane töökoht sõltub paljuski erialavalikust, mida pole veel paika pannud, kuid mõte on minna perefirmasse. Jään kindlasti tööle kodulinna ja neid on mul kaks – Tartu ja Tallinn. Eks elu näitab.

Kaisa Aruaas

Sügisel näen ma ennast Tartus meditsiiniüliõpilasena. Soov sinna sisse astuda oli juba umbes 8. klassist või varemgi. Tahan sinna minna sellepärast, et see tõmbab mind, mitte niisama head haridust saama. Olemas on ka varuvariandid, kuid loodetavasti pole neid vaja. Töölegi soovin siis meditsiinierialale minna ja asukohast tähtsam on töö iseloom. Kodukohta ma jääda ei taha, sest ükski linnupoeg ei jää oma pesasse. Olen rahutu hing ja ei suudaks tervet elu ühes linnas elada. Samas ma ei usu, et ma ka välismaale lähen, kuid kunagi ei tea.

Ardo Kaurit

Praegu on plaan minna edasi õppima TTÜ mehaanikateaduskonda ning erialaks mehhatroonika. Ei ole endas veel väga kindel, aga palju paremaid mõtteid pole ka pähe tulnud. Eestisse tahan jääda seepärast, et sõidan motokrossi ning kodust kaugemal koolis käies oleks sporditegemine keeruline. Praeguseks olen juba piisavalt näinud vähemalt Euroopat ja võrreldes Eestiga pole seal midagi lihtsamat või paremat. Samas, kogemuste ja elamuste saamiseks sooviks mõnda aega olla ka vahetusüliõpilane. Enda tulevikku näen kõige kindlamini sporditegemise kõrvalt ettevõtjana või insenerina, kel on võimalus oma töögraafikut ja tegemisi ise planeerida. Ja kaldun arvama, et töötan tulevikus Eestis, aga loomulikult on kõik võimalikud rahvusvahelised tööotsad ja tegemised samuti põnevad.

Madli-Mai Jõe

Alustuseks lähen õppima Tartu Ülikooli. Eriala otsustavad eksamitulemused ja edasi tuleb kasutada välistusmeetodit, sest mu kutsumus ei ole seni end ilmutada suvatsenud.
Töötamisel loodan, et ei pea kogu elu ühe kindla piirkonna või töökohaga seotud olema. Siin ja seal võiks tegutseda, aga praegu ma pigem nii kaugele ei mõtle. Eks me kõik loodame enne maailmas väikese tiiru teha ja siis kunagi ehk kogenumana tagasi tulla. Nii on kõigile kasulikum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles