Jüri Pihl: enne valimisi mingeid kokkuleppeid ei tule

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl.
Jüri Pihl. Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jüri Pihl usub, et hoolimata tema sügisesest kuriteoavaldusest peaminister Andrus Ansipi kohta, võiksid nad pärast riigikogu valimisi ka samasse võimuliitu mahtuda.



On sotside seas jõudu, kes tahab ja suudab teid esimehe kohalt välja vahetada?

29. augustil koguneb volikogu. Mina ei tea, mis päevakord tuleb ja spekuleerida ei taha. Kui need valimised peaksid tulema, siis on pakutud ju kaht kandidaati (Indrek Saar ja Sven Mikser – toim). Ma pakuksin välja, et ka Eiki Nestor kandideeriks. Kindlasti kandideerin ka mina.

Mis on vahet, kas sotse juhib Pihl, Saar, Nestor või Mikser?

Mikseri jätaksin võib-olla Saare kõrvale. Ta on tunnustatud välispoliitikaekspert nii erakonnas kui ka kogu Eestis, kuid erakonna juhina peaks ta oma ampluaad oluliselt laiendama ja vaevalt et saaks nii palju välispoliitikaga tegelda.

Teinekord öeldakse, et Pihl pole mingi sotsiaaldemokraat – tegelikult mõeldakse sellega, et ma pole Nestori moodi. Sisemiselt olen kindlasti sotsiaaldemokraat. Aga võin välja tuua kolm teemat, mis näitavad meie erinevat lähenemist.

Esiteks olen veendunud, et ilma pädevuseta majandusküsimustes, mida erakonnas praegu ei ole, me kaugele ei jõua. See peab muidugi olema sotsiaaldemokraatlik majanduspoliitika.

Kui Reformierakond räägib, et peame olema tiiger, siis see tiiger hüppab ju tagurpidi. Praegu oleme ju allpool 2005. aastat, mil Ansip peaministriks sai.

Ma pole ka seda meelt, et kui kehtestame astmelise tulumaksu, millest räägib Keskerakond, siis on kõik hästi. Kindlasti on võimalik parem mudel kui Reformierakonna lihtne ja primitiivne, või see, et astmeline tulumaks on meie päästeingel.

Teiseks, riiki saab arendada valitsuskoalitsioonis olles. Ma pole seda meelt, et teeme hea kampaania, saame 20 kohta ja siis on neil inimestel kõrge palgaga hea äraelamine riigikogu opositsioonis. See võib olla paratamatus, aga pürgimus on ikka koalitsioon.

Kolmandaks juhtimisstiil. Ei ole nii, et volikogu otsustab ühtmoodi ja fraktsioon või mingid nähtamatud jõud teistmoodi.

Riigikogu fraktsioon on ülekäte läinud, ei allu teile?

Ma ei ütleks, et ei allu. Ta ei saagi alluda esimehele, vaid ainult volikogule ja juhatusele. Aga kui on midagi kokku lepitud, siis pole nii, et minnakse toast välja ja hakatakse mõtlema, kuidas teisiti teha.

Kas riigikogu valimistele lähete Keskerakonna sabas või üritate mängida seda kolmandat jõudu, mis jäi tegelikult sündimata?

Me ei lähe ühegi erakonna sabas, see poleks mõistlik. Pärast valimisi tuleb teha koostööd nendega, kellega saame parema kokkuleppe oma eesmärkide elluviimiseks. Ma ei välistaks mingeid variante.

Kuidas on mõeldav, et saaksite olla koalitsioonis Reformierakonnaga pärast seda avaldust, mille kapole kirjutasite Andrus Ansipi, Urmas Paeti ja Rein Langi kohta?

Räägime selle selgeks. Parlamendi umbusaldusavaldustega oli minu jaoks sel debatil kriips all, aga tuli ju veel kriminaalasi lekitamise kohta. Kui mind ülekuulamisele kutsuti, oleksin ka pidanud selle vormistama veidi teisiti.

Ent mulle tundus juba siis, et see asi pole algatatud sellepärast, et leida, kes riigisaladuse paljastas, vaid pigem selleks, et näidata: meie oleme võimul ja me hakkame menetlema teid, poliitikud ja ajakirjanikud, kui me seda tahame.

Mis oli lõppresultaat? Selgus, et mingit riigisaladust ei olnudki ehk kriminaalasja menetleti tühjalt kohalt. Seega – ebameeldiv episood tuleb lugeda ebameeldivaks episoodiks, kus igaüks tegi vigu, mitte ainult mina.
Pärast valimisi tulevad tavaliselt ratsionaalsed otsused. Arvan, et Reformierakond ja IRL ei välista mitte midagi.

Usute, et Ansipiga poleks koostöö välistatud hoolimata teie avaldusest tema kohta?

Ma ei taha isiklikuks minna, aga see oleks rumal, kui ta välistaks. Kas näiteks Nestori olemine meie erakonna juhtpoliitikute seas on siis vähem välistav?

On teil kavas Keskerakonnaga enne valimisi mingeid kokkuleppeid teha?

Me ei tee kellegagi enne valimisi kokkuleppeid. Mingit survet pole selleks ka olnud.

Sotsiaaldemokraatide kolm panust Tallinnas
•    Aus linnajuhtimine. «Märkamatult on läinud kaheksa kuud nii, et meil ei ole olnud ühtki tõsist korruptsioonijuhtumit.»
•    Jätkusuutlik juhtimine. «Me pole pidanud tegema miinuseelarveid.»
•    Kohalike ühenduste suurem kaasamine otsustesse. «Oleme püüdnud selle eest seista ja seisame, et neid kaasatakse.»
Allikas: Tallinna abilinnapea Jüri Pihl

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles