Kuno Tammearu: merepäästevõimekus nõuab poliitilist otsust

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti peadi­rektor Kuno Tammearu.
Päästeameti peadi­rektor Kuno Tammearu. Foto: Tairo Lutter

Mitu veesurma viimastel nädalatel on päästjad löögi alla seadnud. Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu kinnitab intervjuus Oliver Kundile, et amet on merepäästevõimekuse laiendamiseks valmis, kui selleks tuleb poliitiline otsus ja eraldatakse raha. Kõiki õnnetusi ei suudetaks aga ka siis ära hoida, sest inimliku rumaluse vastu ei saa isegi rahaga.

Paljudele paistab, et päästeamet pole enam tõsiseltvõetav, sest last ei suudeta kaldast mõnesaja meetri kauguselt päästa ja tagatipuks upuvad päästjad ise järve.

Inimlikus vaates on mõlemad väga kurvad sündmused. Saaremaa juhtumi puhul on oluline aru saada, et me ei ole arendanud oma võimekusi rannikualal, sest see ei ole seadusega määratud. Päästeameti vastutusala on siseveekogud, mereala on politsei- ja piirivalveameti (PPA) vastutada. Päästeametil on 18 mereäärset komandot, neist üheksal on küll olemas paat, aga see on esmajoones mõeldud siseveekogudele. Muidugi on olukordi, kus päästjad jõuavad mere äärde ja inimesed vaatavad, et nad ei teegi midagi. Aga nad ei saagi midagi teha. Kui me oleme osal juhtudel väljakutsetele merel reageerinud, oleme pannud oma päästjad väga kõrgesse ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles