Maavanem tegi Toomi abilinnapeaks nimetamise tõttu politseile avalduse

Martti Kass
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom
Yana Toom Foto: Peeter Langovits

Harju maavanem Ülle Rajasalu tegi täna Põhja prefektuurile esildise seoses huvide konfliktiga Yana Toomi ema, Margarita Tšernogorova osalemisega Toomi linnavalitsuse liikmeks kinnitamisel ja talle ametipalga määramisel.

Harju maavanem Ülle Rajasalu ütles Postimehele, et tegi avalduse politseile mitte otseselt Yana Toomi tegevuse pärast, vaid tema ema, Tallinna linnavolikogu liikme Margarita Tšernogorova, tegevuse tõttu.

«Tema ema, olles volikogu õiguskomisjoni esimees, oleks pidanud teadma, et ei ole õige oma tütre ametisse nimetamisel ja tema palga määramise hääletusel osaleda ning ta oleks pidanud ennast taandama hääletusest,» ütles Rajasalu.

Maavanema kinnitusel jõudis temani kaebus ühelt volikogu liikmelt ning järelevalvet teostava organina tegi tema oma tööd ja esitas avalduse politseile.

Rajasalu sõnul nägi ta, et kaebusel oli alust ja Tšernogorova tegevus ei olnud korrektne.

«Leian, et õigusriigis on korruptiivne käitumine lubamatu. Huvidekonflikti tekkimine Yana Toomi abilinnapeaks kinnitamisel on fakt isegi juhul, kui tema ema häälel polnud otsustavat kaalu. Olenemata sellest, kui tugev juht või spetsialist Yana Toom on, jätab niisugune tegutsemine ja seaduserikkumine tema abilinnapeaks kinnitamisele pleki,» lausus Ülle Rajasalu.

Tallinna linnavaolikogu võttis juuni alguses 44 poolthäälega vastu otsuse määrata senine ajalehe Stolitsa peatoimeteja Yana Toom Tallinna abilinnapeaks, kuigi opositsioon hääletas vastu. Toomi kuupalgaks määrati 43 400 krooni.

Volikogu liige ei tohi kohaliku omavalitsuse korraldamise seaduse  kohaselt võtta osa volikogu sellise üksikakti arutamisest ja otsustamisest, mille suhtes on tal huvide konflikt.

Korruptsioonivastase seaduse järgi on huvide konfliktiga tegemist juhul, kui ametiisik peab tegema oma töö- või teenistuskohustuste raames otsuse või osalema sellise otsuse tegemises, mis oluliselt mõjutab tema lähisugulaste majandushuve.

Seaduse kohaselt on volikogu liige sellises olukorras kohustatud enne küsimuse arutelu algust tegema avalduse enda mitteosalemise kohta antud päevakorrapunkti arutamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles