Jüri Ratas: põhjendus tööaja vähendamiseks on väheveenev

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigikogu keskfraktsiooni liige ja parlamendi aseesimees Jüri Ratas leiab, et kuigi eesmärk on hea, ei taga pelgalt lühem töönädal eluea pikenemist.


Ratas märkis, et Marek Strandbergi riigikogus esitatud ettepanek seadustada töönädala lühendamine, ei tekita vastuväiteid seatud eesmärgi – eluea ja tervelt elatud aastate hulga suurendamine, osas.

«Samas ei ole arusaadav, kuidas töönädala lühendamine parandab tervishoiu teenuste kättesaadavust, eriarstide ravijärjekordade lühendamist ja haiguste ennetamist. Ilma nende probleemide lahendamiseta ei saa eeldada tervelt elatud aastate ja eluea pikenemist,» sõnas Ratas.

Teiseks ei ole tema hinnangul selgust, kuidas mõjutab tööpäeva või töönädala lühendamine tootmisprotsesse ja toodangu väljatulekut. Väiksem tööaeg nõuab tööviljakuse olulist suurendamist. «Vastasel juhul toimub toodangu langus ja ka palkade vähendamine, millega ei nõustu tööandjad ega ka töövõtjad.»

«Põhjendus, miks seni toimivat tööpäeva ja –nädalat tuleb vähendada, on väheveenev,» ütles Ratas. Ta lisas, et igasugused ebapiisavalt põhjendatud muudatused ühiskonna elu korralduses võivad kaasa tuua segaduse. «Sageli on nii, et mõistlikult korraldatud tööaeg on hoopis kasulikum tervisele kui mitte tervislikult elatud vaba aeg.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles