Douglas E. Lute, Lauri Lepik: kümme aastat, mis tugevdasid NATOt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Douglas E. Lute
Douglas E. Lute Foto: Erakogu

Üle Atlandi ulatuv tugev side oli, on ja jääb ning kriiside puhul ollakse solidaarsed, kirjutavad USA ja Eesti suursaadikud NATO juures Douglas E. Lute ja Lauri Lepik.

Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsioon (NATO) tähistab tänavu oma 65. aastapäeva. Vajaliku ja efektiivse organisatsioonina on NATO tõestanud oma võimet kiiresti ning paindlikult reageerida muutuvatele väljakutsetele, mis liikmesriike mõjutavad.

Nelja kümnendi jooksul pärast Washingtoni lepingu sõlmimist 1949. aastal hoidis allianss oma fookuses kollektiivkaitset ja heidutust külma sõja rindejoonel, mis lõhestas Euroopat. Nõukogude Liidu kokkuvarisemise järel ulatas NATO käe kõigile totalitarismi all kannatanud riikidele ning lõi seninägematult tihedad poliitilised sidemed uute partneritega.

Tänavu möödub ka kümme aastat Eesti ühinemisest NATOga. Alliansi laienemine on tugevdanud julgeolekut ja stabiilsust kogu Põhja-Atlandi regioonis ning muutnud NATO enda tugevamaks. Me tähistame kõiki hetki, kui meie liitlaste pere laieneb, ja teeme seda ka tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles