Suur Vallrahu võidakse kanda ohustatud paikade nimekirja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korallrahu Halfway saare juures.
Korallrahu Halfway saare juures. Foto: SCANPIX

Ühinenud Rahvaste Hariduse, Teaduse ja Kultuuri Organisatsioon (UNESCO) võib kanda Austraalia Suure Vallrahu ohustatud paikade nimekirja.

UNESCO viitas Austraalia valitsuse poolt jaanuaris heaks kiidetud plaanile, mis järgi tohib kaitsealusesse piirkonda valada ligi kolm miljonit kuupmeetrit Queenslandi osariigis Bowenis asuva Abbot Pointi söesadama süvendamisel kogunenud pinnast.

Vallrahu oma maailmapärandi nimekirja kandnud UNESCO hinnangul tähendaks see Suurele Vallrahule märkimisväärset ohtu, mistõttu tuleb kaaluda, kas kanda piirkond ohustatud paikade nimekirja. Ka teadlased on hoiatanud, et plaan kujutab värvikirevatele korallimetsadele ohtu.

Suur Vallrahu on maailma suurim korallrahuvöönd. Selle pikkus Austraalia kirderannikul on üle 2600  kilomeetri. Vallrahu koosneb tuhandetest erinevatest korallrahudest ja korallikolooniatest, mille vahele jääb liivasaari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles