Sigrid Kõiv: hindamatu väärtus

Sigrid Kõiv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigrid Kõiv
Sigrid Kõiv Foto: Mihkel Maripuu

Riigikohtu otsus, et Eesti Evangeelsel Luterlikul Kirikul on õigus Niguliste kirikut tagasi taotleda, viib vaidluse juba uuele tasemele: kas andagi Niguliste EELK-le tagasi või tuleks see hoopis kompenseerida.

Kui viimast, siis kuidas ja kui palju? Tegemist on sõna otseses mõttes hindamatu väärtusega, sest praktikas levinud hindamiskriteeriumid siin ei rakendu.

Vaevalt, et EELK Niguliste kirikut nii väga ihaldabki – EELK valduses on juba suur hulk muinsusväärtusega kirikuhooneid, mille eest nad on kohustatud hoolitsema ning riigieelarvelist toetust sellele ei saa viimastel aastatel enam heldeks nimetada.

Seega oleks kompensatsioon etem: nagu iga organisatsioon, ei saa ka EELK ainult jumala armule loota, raha on ka tarvis ja selles pole midagi laiduväärset.

Kultuuriminister Laine Jänes märgib napisõnaliselt, et edasine tegevus on kavandamisel ja arvata võib, et neil hetkil töötavad vabariigi parimad pead osava juriidilise skeemi kallal, kuidas hindamatu ära hinnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles