Mihkel Kunnus: uus põlvkond ja uus demokraatia

Mihkel Kunnus
, Semiootik ja kultuurikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Kunnus
Mihkel Kunnus Foto: Erakogu

Veidi üle kuu tagasi pidas vastne peaminister Taavi Rõivas ametisse astumise kõne, millest ehk enim kommentaare pälvis väike kokkuvõte tema põlvkonna elutundest. Selleks põlvkonnaks on «iseseisvas Eestis täiskasvanuks saanud eestimaalaste põlvkond» (kuulun sinna minagi).

Kõnekas on «eestlase» asendumine «eestimaalasega», aga juhiks veel kord tähelepanu järgmisele, veelgi sümptomaatilisemale aspektile. Tsiteerin: «Me usume, et Eestil ei ole vaja «suurt narratiivi». Ainus narratiiv, mida me vajame, mida Eesti vajab, on saatus me eneste kätes ehk lootus paremale homsele, mida igaühel on ise võimalik ehitada.»

See on igati kena sõnastus. Paradoks on aga esiteks selles, et see «lootus paremale homsele» on ühe suurima narratiivi – progressimüüdi – lühim sõnastus. Teiseks, see usutunnistus on demokraatlikust valitsemisviisist lahutamatu. Kolmandaks, see on lootusetult aegunud. Selgitan täpsemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles