Tallinna suuremad jaanipeod on tasulised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli Vabaõhumuuseumis.
Jaanituli Vabaõhumuuseumis. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna suuremad jaaniõhtud toimuvad Nõmme spordikeskuses ja vabaõhumuuseumis ning mõlemad on tasulised. Raha tuleb välja käia ka Viimsi rannarahva muuseumi kaldapealse jaanitulel osalemise eest.

Nõmme spordikeskuses toimuv jaanipidu tõotab linnaosavanema Rainer Vakra sõnul tulla päris vinge. Õhtu on tasuline sellepärast, et pidu toimub eraalgatuse korras ning kohale on kutsutud isegi Tanel Padar & The Sun, Ott Lepland ning vana hea Apelsin.

Eelmüügist maksab Nõmme jaanipeo pilet 140 ning kohapealt ostes kuni 150 krooni. Plats avatakse kell kuus õhtul ning trallitada saab kella kaheni öösel. Jaanituli süüdatakse tiigil Peeter Jõgioja suure tule- ja trummietenduse saatel umbes kell kümme.

Vakra sõnul on jaaniõhtu kasulik ka linnaosale, sest korraldajad maksavad spordikeskusele ja seega kaudselt linnavalitsusele renti. Linnaosavalitsus toetab ideeliselt seda ettevõtmist, kuigi oma poolt raha välja ei käi, aga reklaamib jaaniõhtut Nõmme Sõnumites.

Tallinna teine suurem jaanipidu toimub vabaõhumuuseumis, kus jaanituld on süüdatud juba aastaid. Pilet maksab 160 ning sooduspilet 80 krooni. Terve perega saab sisse 320 krooni eest ning lapsepileti hind on vaid 10 krooni.

Jaanitulel mängivad tantsuks Kukerpillid, esineb ka folkansambel Svjata Vatra ning seto ansambel Sõsarõ. Esinejaid on teisigi. Jaanipidu algab kell seitse õhtul ning kestab keskööni. Haabersti linnaosast saab kohale tulla eribussiga, mis väljub Väike-Õismäelt kell 18 ja 19 ning läheb vabaõhumuuseumi juurest tagasi pool üksteist, pool kaksteist ja pool üks öösel.

Tasuline jaanipidu leiab aset ka Viimsis rannarahva muuseumi kaldapealsel. Pilet maksab seal 100 krooni. Pensionärid ja 4 – 15 aasta vanused lapsed pääsevad väravast sisse 75 krooniga. Perepileti saab lunastada 200 krooniga.

Jaanipidulistele pakuvad jalakeerutamiseks muusikat Kihnu Poisid, kes esitavad vanu merelaule. Õhtut juhib kohaliku rannaküla mees, kapten Veiko Taluste. Toimub kotijooks, õllevaadi hoidmine, köievedu ja muud lõbusad mängud. Eraldi ala on lastele.

Viimsi vallavanem Haldo Oravas ütles, et vald toetab rannarahva vabaõhumuuseumis toimuvat jaaniõhtut tänavu 25 000 ning külaseltside jaanitulesid kokku 35 000 krooniga.

Jaaniõhtu toimub tavapärastelt ka Põhja-Tallinnas Stroomi rannas. Seal saab osaleda tasuta. Linnaosa avalike suhete juht Rene Riismaa ütles, et pidu käib jaanilaupäeval kella kuuest kuni üheteistkümneni. Esinevad ansamblid Tsarõ, Eesti Mehed ja teised meelelahutajad. Toimuvad erinevad mängud nii täiskasvanuetel kui lastele. Jaanituli pannakse põlema kell 21.

Kesklinnavanema asetäitja Jüri Lump mainis, et kesklinnas jaanitult ei tehta, kuna pole sobivat paika. See aeg, kui veel lauluväljakul jaanituli süttis, on praeguseks läbi. Küll aga peaks jaanipidu toimuma Aegna saarel, mis kuulub samuti Tallinna kesklinna haldusalasse.

Ka Pirital ei tehta sel aastal jaanituld. Linnaosavanem Tiit Terik ütles, et ühtset jaaniõhtut ei ole Pirital peetud juba päris mitu aastat. Asi on selles, et inimesed süütavad oma aedades ise väikeseid jaanilõkkeid, mistõttu ei ole suure peo järele vajadust. Kunagi toimusid vinged jaanipeod Pirita jõe käärus.

Samuti jäävad jaanipeost tänavu ilma lasnamäelased, kuna linnaosal puudub selleks raha. Veel mõned aastad tagasi süttis jaanilaupäeval lõke Paeväljal, kus esinesid erinevad ansamblid ning peos osalemise eest raha ei küsitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles