Henrik Roonemaa: isa, ma abiellun robotiga

Henrik Roonemaa
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa
Henrik Roonemaa Foto: Erakogu

Te võib-olla arvasite, et kuna see siin on IT-kolumn, siis ma kindlasti kirjutan selle nädala kõige kuumemast IT-teemast ehk e-valimistest, aga vaat ei kirjuta. Selle kohta ei ole enam mitte midagi rohkem öelda, kui juba öeldud on, ja sedagi on juba liiga palju olnud. Minge hääletage internetis või jaoskonnas või mis iganes muul seadusega lubatud viisil ja las siis jäävad seekordsed valimised meelde selle poolest, et ajakirjanduses ei arutatud kõige elavamalt mitte kandidaatide, programmide ega lubaduste, vaid just valimiste enda üle. Väga meta-.

Ma kirjutasin siinsamas veerus eelmise aasta lõpus, et üks Eesti suuri ideid võiks olla riigivalitsemise algoritmi koostamine. Pakkusin, et võib-olla õnnestuks meil välja töötada piisavalt hea algoritm, mis näiteks riigieelarvet koostab ilma igasuguste katuserahade ja riigikogu öiste istungiteta, kiretult ja kuivalt.

Aga maailm ei seisa paigal. Kuni meie siin arutlesime selle üle, kas arvutid on inimestele oma seisukohtade väljendamiseks piisavalt turvalised või mitte, nimetas üks Hongkongi investeerimisfirma, Deep Knowledge Ventures arvuti oma juhatuse liikmeks. Õigemini mitte arvuti, vaid loomulikult programmi, mis selles töötab. Deep Knowledge Ventures on investeerimisfirma ning nüüdsest on nii, et nende juhatus ei tee investeerimisotsuseid enne, kui oma seisukoha on välja öelnud tehisintelligents ehk programm nimega VITAL.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles