Kalle Muuli: Balti tee

Kalle Muuli
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu Rahvarinde juht Vitautas Landsbergis, Mati Hint Eesti Rahvarindest ja Läti Rahvarinde juht Dainis Ivans.
Leedu Rahvarinde juht Vitautas Landsbergis, Mati Hint Eesti Rahvarindest ja Läti Rahvarinde juht Dainis Ivans. Foto: EFA

Moskvas valmistuti esimeseks NSV Liidu rahvasaadikute kongressiks, mis algas 25. mail 1989. See 2250 inimesest koosnev monstrum oli NSV Liidu kõrgeim võimuorgan. NLKP peasekretär Mihhail Gorbatšov tahtis kongressi kokku kutsudes kindlustada oma võimu ja harjutada rahvast demokraatiaga kompartei taktikepi all.

13.–14. mail 1989, kaks nädalat enne kongressi algust, korraldasid Baltimaade rahvarinnete juhid Tallinnas pompoosse ühisürituse – Balti assamblee. Võeti vastu terve hulk pöördumisi ja deklaratsioone, kahepäevast kohtumist kroonis kolme rahvarinde koostöölepe.

Kõige tähtsamat välispoliitilist sõnumit kandis Rahvarinde eestseisuse liikme Mati Hindi kõne «Balti tee», mille ta pidas 13. mai õhtul Tallinnas Raekoja platsil. Foto sellest meeleavaldusest jõudis isegi ajakirja Time esikaanele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles