Jaan Priisalu: «Raske on teil, inimestel.»*

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Priisalu
Jaan Priisalu Foto: Erakogu

Kui väikeses riigis on vähe inimesi, siis tuleb rutiinsed tööd anda masinale, et inimesed saaksid tegeleda sisuliste asjadega, kirjutab riigi info­süsteemi ameti pea­direktor Jaan Priisalu.

President Toomas Hendrik Ilves kasutas tänavu iseseisvuspäevakõnes sõna «tarkmasin», markeerides nähtust, millele usaldame tulevikus rutiinsete ülesannete täitmise. Sellega tõstatas ta vältimatu küsimuse: mis saab inimesest, kui tugevam, kiirem, odavam ja pretensioonitum masin kõik ära teeb? Küsimus on õige, sest tegelikkuses kipub tarkmasin muutma tervet maailma, vähemalt sellisel kujul, nagu meie seda tunneme. Inimene annab tehnoloogiale üha enam ülesandeid, et saavutada suuremat mugavust ja võita aega.

Me ei tea, millal toimub täielik murrang, kuid kell käib. Kes pani tähele, millal täpselt asendas tarkmasin stopperi, taskulambi, kalendri, äratuskella, postkasti, teleri, raadio, sammulugeja, rahakoti, pileti, kompassi, maakaardi ja veel palju muudki, mille lisamine siia loetellu on igaühe prii mõtteharjutus. See on juhtunud meie kõigi silme all umbes kümne aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles