Serbia välisminister võrdles Kosovot Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia välisminister Vuk Jeremic.
Serbia välisminister Vuk Jeremic. Foto: AFP / Scanpix

Serbia välisminister Vuk Jeremic ütles täna Vecernje Novostis ilmunud intervjuus, et Kosovo iseseisvumise «ohtlik pretsedent» destabiliseeris olukorda Kaukaasias.


«Me rõhutasime, et Kosovo ühepoolne iseseisvuse väljakuulutamine võib kujutada endast ohtlikku pretsedenti, mis destabiliseerib olukorda mitmes piirkonnas, sealhulgas ka Kaukaasias,» vahendas AFP Jeremici arvamust.

«Kahjuks osutus see [ennustus] tõeseks kiiremini, kui keegi oleks osanud oodata,» lisas Jeremic, kes tõmbas paralleele Kosovo ja Gruusia separatistlike piirkondade Abhaasia ning Lõuna-Osseetia vahel.

Jeremici toonitas, et «suveräänsusega ja territoriaalse terviklikkusega seotud küsimusi» ei saa lahendada sõjalisel teel.

Kosovo kuulutas end iseseisvaks 17. veebruaril. Kosovo sõltumatust on tänaseks tunnustanud kokku 45 riiki, nende seas ka Eesti ja suurem osa teistest ELi liikmesmaadest, kuid kosovaride iseseisvust pole tunnustanud Serbia kõrval ka Venemaa.

Möödunud nädalal esitas Jeremic palve ÜRO Rahvusvahelisele Kohtule ja palus ÜRO asepeasekretäril Asha-Rose Migirol võtta järgmisel kuul toimuval ÜRO Peaassamblee koosolekul arutlusse Kosovo iseseisvumise seaduslikkus. Välisminister lubas, et Serbia aktsepteerib kohtu otsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles