Brüssel keelitab Eestit targalt kulutama

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Karli Saul

Euroopa Komisjon avalikustas eile ettepanekud liikmesriikidele. Kui viimasel paaril aastal on Eesti olnud pailapse rollis ja meie eelarvepoliitikat on kiidetud, siis tänavu hoiatab Brüssel siiski meid võimaluse eest kalduda kõrvale stabiilsuse ja kasvu pakti nõuetest.

Komisjon märgib soovitustes, et Eesti struktuurne eelarvepositsioon halveneb tänavu eeldatavalt 0,1 protsendipunkti võrra SKTst ning kaldub seega 0,3 protsendi võrra kõrvale stabiilsusprogrammist. Lisaks näeb komisjon ohtu kalduda kõrvale kulutuste eesmärgist sel ja järgmisel aastal. Komisjon soovitab tugevdada 2014. aasta eelarvemeetmeid, võttes arvesse tekkivat lõhet, mis osutab riskile kalduda oluliselt kõrvale stabiilsuse ja kasvu pakti nõuetest.

«Tugevdada oluliselt eelarvestrateegiat, et tagada keskpika perioodi eelarve-eesmärgi saavutamine 2015. aastal ja selle järgimine edaspidi. Täiendada eelarvetasakaalu reeglit siduvamate mitmeaastaste kulueesmärkidega keskpika perioodi eelarveraamistiku raames ja jätkata avaliku sektori kulutuste tõhustamist,» seisab soovitustes. Teised soovitused on sarnased eelmiste aastate omadega. Komisjon muretseb endiselt Eesti tööturu ja hariduse olukorra pärast. Eestil tuleks madalapalgalistele töötajatele suunatud meetmete kaudu innustada neid töötama ning aidata tööturust eemal­dunud inimesi. Lisaks tuleks Eestil suurendada perepoliitika efektiivsust ja kulutõhusust ning samal ajal paranda lastehoiuteenuse kättesaadavust ja nendele juurdepääsu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles