Hardo Pajula: Connally gambiit

Hardo Pajula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula
Hardo Pajula Foto: Postimees.ee

Kui president Nixon 1971. aasta veebruaris endise Texase kuberneri John Connally rahandusministriks kutsus, olid lääne juhtivate tööstusriikide vahelised pinged jõudnud haripunkti. Otsekohene ja karismaatiline lõunaosariiklane ei hakanud liigselt tseremoonitsema. «Välismaalased üritavad meile ära panna. Meie ülesanne on neid ennetada,» selgitas Connally ameeriklastele oma ametijuhendit ja võttis endale järgnevaks pooleteiseks aastaks «rahvusvahelise rahanduse maniküüritud maailma jõhkardi rolli».

Pärast seda, kui britid 1967. aasta novembris olid sunnitud kapitaliturgude survele järele andma ja naela devalveerima, koondus spekulantide tähelepanu dollarile. Pärast 1960ndate keskpaiga sõjaliste ja sotsiaalkulutuste plahvatuslikku kasvu ringles maailmas rohkem dollareid, kui ameeriklastel nende katteks kulda oli. Tegelikult oli siin küsimus muidugi pigem kulla hinnas; jänkidel nappis kulda selle Bretton Woodsis kokku lepitud 35-dollarilise untsihinna juures; kui dollar olnuks odavam, oleks nad kohustustega hakkama saanud.

Et Nixoni jaoks oli Bretton Woodsi hinnast kinnipidamine rahvusliku uhkuse küsimus ja kulutuste kärpimine ei tulnud sisepoliitilistel kaalutlustel samuti kõne alla, siis oli Texase valuutasõdalase eesmärk survestada suuri kaubandusülejääke omavaid partnereid. Mai lõpus kinnitas Connally kaljukindlalt: «Me ei kavatse devalveerida. Me ei kavatse kulla hinda muuta.» Selle asemel nõudis rahandusminister sakslastelt ja jaapanlastelt suuremat panust ühistesse kaitsekulutustesse ja vabamat ligipääsu mõlema kaubaturgudele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles