NATO ohvitseri minevikuga vaatleja

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Asson (esiplaanil) saabus eile varahommikul koos oma kaaslastega Donetskisse.
Tõnis Asson (esiplaanil) saabus eile varahommikul koos oma kaaslastega Donetskisse. Foto: AFP / Scanpix

See on ju Tõnis Asson – imestas mehe tuttav umbes kuu aega tagasi, uurides nn Donetski rahvavabariigi separatistide avaldatud 26. mail pantvangistatud Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate fotot. Ta ei olnud kaugelt ainus, kes imestas, kuidas Assoni-suguse tuntud inimese nimi selles pantvangiloos nii kauaks avalikkuse ees saladuseks jääb.

Sellel, et Eesti meedia avaldas Assoni nime alles pärast eilset vabanemise uudist, oli põhjus. Pole teada, kas Asson osales missioonil oma nimega, ent tema isikuandmete meedias avaldamine võinuks seada mehe täiendavasse ohtu ja andnuks pantvangistajatele infosõjas punktivõidu.

Vähemalt esialgu oli olukord Eestis murettekitav. Ida-Ukraina sõjakoldes pole separatistide kahtluste äratamiseks paremat põhjust kui NATO ametnik. Olgu kasvõi endine ohvitser ja nüüd OSCE kaitsva vaatleja sildi all. Just selline oli viiekümnendates eluaastates Assoni taust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles