Vaher maadevahetusest: nii keeruka skeemi avastamine olnuks väljakutse ka arenenumatele riikidele

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher
Ken-Marti Vaher Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimehe, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Ken-Marti Vaheri hinnangul näitab eile riigikohtust lõpplahendi saanud maadevahetuse kriminaalasi, et Eesti riik on suuteline ka raskele korruptsioonile vastu astuma.

«Viimase 10 aastaga on märgatavalt tugevnenud nii meie õiguskaitseorganid kui kohtud. Sedavõrd keeruka korruptsiooniskeemi avastamine oleks olnud väljakutse ka meist märksa arenenumate riikide õiguskaitsjatele,» ütles Vaher Postimehele.

Tema sõnul langetasid kaks viimast kohtuastet maadevahetuse mahukas asjas tugeva põhistusega otsuse. «Eelkõige riigikohtu otsus on kindlasti kaaluka mõjuga raske korruptsiooni tõkestamisele ka tulevikus. Tõsiseid küsimusi tekitas aga esimese astme kohtuniku otsus ja selle kvaliteet, mille tegid kõrgema astme kohtukolleegiumid sisuliselt maatasa,» märkis ta.

Vaheri sõnul panevad korruptsioonikuritegusid toime eelkõige valgekraelised kurjategijad, kes kaalutlevad oma tegevuse üle märksa enam kui nii-öelda tavakurjategijad. «Seega, kui riik suudab ka varjatud õigusrikkumised avastada, aitab see kuritegude toimepanemist ennetada ja muudab riiki läbipaistvamaks. Liigume järjekindlalt õigusriigi tugevnemise suunas,» ütles endine siseminister.

Riigikohtu kriminaalkolleegium tunnistas eile õhtul avalikustatud otsusega maadevahetuse kriminaalasjas süüdistatavad altkäemaksu võtmise ja andmise asemel süüdi pistise võtmises ja andmises, kuid jättis ringkonnakohtu mõistetud karistused muutmata. Ainsana lõpetati kriminaalmenetlus menetluse mõistliku aja möödumise tõttu ettevõtja Einar Vettuse suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles