Tartu maakohus mõistis vangi neli inimkaubitsejat

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tartu maakohus mõistis eelmisel nädalal teismelise tüdrukuga inimkaubitsemise pärast aastateks vangi neli meest, kes lisaks peavad kannatanule kahju korvamiseks maksma  150 000 eurot.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutas aastateks vangi mõistetud kurjategijatest, kes võtsid 2011. aasta alguses vabaduse toona 14-aastaselt tüdrukult, sundisid teda narkootikume ja alkoholi tarvitama, kasutasid tema kallal vägivalda ning lasid täiskasvanud meestel teda raha eest vägistada.

Kohtuotsuse resolutiivosa järgi mõisteti varemgi korduvalt kriminaalkorras karistatud Renee Kibildas (1975), Silver Sokk (1964), Tarmo Priimägi (1978) ja Rainer Kristerson (1976) 10-12 aastaks vangi, millest reaalselt tuleb ära kanda vastavalt kaheksa kuni üheksa aastat ja seitse kuud.

Süüdistuste hulgas olid kehaline väärkohtlemine, alaealisega inimkaubitsemine, vargus, orjastamine ning Kibildase puhul ka korduv vägistamine.

Viiendal mehel, Evar Laatsil (1977), tuleb koos varasema karistuse ärakandmata osaga vangi jääda veel kolmeks aastaks ja seitsmeks kuuks. Tema mõisteti süüdi alaealise kallutamises narkootikumide tarvitamisele ning narkootikumide käitlemises.

Et tegemist oli lühimenetlusega, vähendati meeste liitkaristusi ühe kolmandiku võrra.

Lisaks vanglakaristusele peavad Renee Kibildas, Tarmo Priimägi, Silver Sokk ja Rainer Kristerson maksma 150 000 eurot tüdrukule kuritegeliku käitumisega põhjustatud kannatustega seonduva kahju korvamiseks.

Evar Laatsi puhul jäi kannatanu tsiviilhagi rahuldamata, sest temale esitatud süüdistusest ei nähtu küllaldaselt põhjuslikku seost tüdruku kannatustega.

Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamme sõnul kuulutati menetlus kannatanu huvides kinniseks ja selle täpsemaid asjaolusid seepärast avalikustada ei saa.

Lõuna ringkonnaprokurör Aro Siinmaa ütles kohtuotsust kommenteerides, et inimlikus emotsionaalses plaanis tundub iga karistus selliste tegude eest liiga kerge. «Prokurörina pean aga arvestama palju enamate faktoritega, millest antud juhul oli määrava tähtsusega vajadus kaitsta kannatanut kohtuistungil ülekuulamisega kaasneva täiendava trauma eest.»

Tema sõnul polnud ühegi muu eesmärgi nimel võimalik ekspertide riskihinnangut ignoreerida, sest õigusemõistmine ei tohi mingil juhul toimuda kannatanu täiendava kahjustamise hinnaga. «Süüdistatavaid karistati maksimumilähedaste karistustega, millest isegi peale kohustusliku kolmandiku maha arvamist tuleb neil reaalselt ära kanda sanktsiooni keskmises suurusjärgus vangistus, nii et kõiki asjaolusid arvesse võttes olen otsusega rahul,» lõpetas Siinmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles