USA viib Afganistani lõhkekehade vastast varustust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestati Afganistanis langenud sõdureid.
Mälestati Afganistanis langenud sõdureid. Foto: SCANPIX

USA viib Afganistani kolme miljardi dollari väärtuses varustust Talibani valmistatud lõhkekehadega võitlemiseks, ütles Ühendriikide aseminister Ashton Carter neljapäeval.

Isevalmistatud pommid on saamas Talibani meelisrelvaks võitluses võõrvägede ja Afganistani armeega. Uus saadetis «vähemalt kahekordistab» lõhkeseadeldiste vastase võimekuse, sest praegu napib sõduritel kasvava ohuga toime tulemiseks varustust, ütles USA asekaitseminister, kes spetsialiseerub kaitsehangetele, tehnoloogiale ja logistikale.

Varustusse kuuluvad soomukid, robotid ja miinidetektorid ning need jõuavad Afganistani lähikuudel, ütles ta ajakirjanikele.

Carteri sõnul saadab varustust umbes 1000 eksperti, nende hulgas laborandid, luureanalüütikud ja korrakaitsjad.

Improviseeritud lõhkekehad on Talibaniga võitlevatele sõduritele suurim oht. Neid on kerge ja odav toota ning tihti kasutatakse nende valmistamisel Pakistanis tehtud väetist, mis üle piiri tuuakse, ütles Carter.

Pomme on raske avastada, sest need on tee ääres maa sisse kaevatud ja need õhitakse kaugjuhtimise teel. Enam kui pooled tänavu hukkunud 330 võõrsõdurist kaotasid elu isevalmistatud lõhkekehade plahvatustes.

Juunis märkis ÜRO raport, et lõhkeseadeldistega vahejuhtumite arv on võrreldes 2009. aastaga 94 protsenti kasvanud.

Afganistani võimud on keelanud ammooniumnitraatväetise kasutamise ning karmistavad piirikontrolli, et takistada selle Afganistani toomist, ütles Carter.

Isevalmistatud lõhkekehade plahvatustes on Eesti kaitsevägi Afganistanis alates 2003. aastast kaotanud kolm sõdurit - nooremseersant Kristjan Jalaka, veebel Eerik Salmuse ja seersant Raivis Kangi. Paljud kaitseväelased on saanud isevalmistatud lõhkekehade plahvatustes vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles