Maksu- ja tolliamet uurib ohustatud liikide üle piiri vedamist

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neid kilpkonni püüti viia Madagaskarilt Malaisiasse.
Neid kilpkonni püüti viia Madagaskarilt Malaisiasse. Foto: SCANPIX

Maksu- ja tolliamet koostab riskianalüüsi ohustatud liikidega üle piiri liikumise kohta ning palus seepärast keskkonnaministeeriumilt andmeid isikuist, kel oli esimesel poolaastal kehtiv CITES sisseveo- või väljaveoluba.


MTA avalike suhete juht Anne Osvet märkis, et ameti päring esimese poolaasta kohta ei ole ajendatud uutest ega kasvavatest trendidest või sellele viitavate signaalide sagenemisest, vaid nad koguvad ja hindavad regulaarselt andmeid võimalike riskide kohta.

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) konventsiooniga on kaitstud nii elusloomad, kui näiteks neist valmistatud tooted ja jahitrofeed.

Eelmisel aastal toimetati Eestisse ametlikult alligaatori ja krokodilli nahast rihmadega käekelli, jahitrofeesid, pruunkaru nahku ja topis, orhideesid ning ravigeele. Toodete lähteriikideks olid Šveits, Ameerika Ühendriigid, Venemaa, Ukraina, Tai, Tansaania.

Välja veeti hundi hambaid

Eestist veeti välja elusloomi ja hundi hambaid, sihtriigiks oli USA.

Anne Osveti kinnitusel on vähenenud reisijatelt avastatud isendite arv, mis võib olla tingitud inimeste teadlikkuse suurenemisest. «Oleme teavitanud suuremaid turismifirmasid muutunud tollieeskirjadest ja vajadusest uuendada viiteid tolli kodulehele täpsema info saamiseks,» lisas Osvet.

Kaubanduslike koguste osas oli eelmise aasta suurim juhtum Bengali kassi nahkade avastamine (832 nahka). Samuti avastati 80 karpi karusappi sisaldavaid kreeme, 1227 tükki candelilla vaha sisaldavaid huulepulki ja -palsameid ja 8122 tükki hoodiat sisaldavaid pulgakomme ning apteegikaane.

Kolmel korral avastati tuuraliste marja- kokku 1240 grammi. Sel aastal on avastatud karu sappi sisaldavaid kreeme.

Kõlari sees kalamari

«Peitmisviiside osas tuleb näitena meelde Narvas kõlari seest avastatud kalamari. Esinenud on juhtumeid, kui kaubadokumentides on märgitud üldine kaubanimetus ja kontrollimisel on selgunud, et tegemist on CITES isenditega,» rääkis Osvet.

Osveti sõnul on häid tulemusi andnud koos keskkonnainspektsiooniga tehtud ettevõtete külastused, mille tulemusena on ettevõtted vahetanud imporditavate toodete sortimenti ohustatud liike mitte sisaldavate toodete vastu või on alustanud legaalset importi vajalike CITES lubadega.

Tolliseaduse järgi võib tolli poolt hõivatud, konfiskeeritud või riigi omandisse ülekantud kauba anda realiseerimise asemel tasuta üle keskkonnaministri määratud asutusele. MTA on andnud CITES kaupu üle loomaaiale ja keskkonnaministeeriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles