Peapõrutused varjutasid MMi

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alvaro Pereira kaotas pärast vastu pead saadud lööki teadvuse, kuid jätkas hiljem mängu.
Alvaro Pereira kaotas pärast vastu pead saadud lööki teadvuse, kuid jätkas hiljem mängu. Foto: SCANPIX

Tänapäeva tippjalgpallureid süüdistatakse tihti palliväljakul liiga kergelt kukkumises, samas võetakse aga mõnikord põhjendamatult suuri riske ja pannakse oma tervis tõsisesse ohtu. Brasiilias toimunud jalgpalli MMil tuli ette mitu juhtumit, kus sisuliselt nokauteeritud mängumees jooksis väljakule tagasi. Tunnistas ju Saksamaa koondise ridades maailmameistriks kroonitud Christoph Kramer, et ei mäleta peapõrutuse tõttu finaali esimesest poolajast mitte midagi.

Loomulikult on selliste sündmuste järel sõna võtnud paljud arstid ja nõudnud Rahvusvaheliselt Jalgpalli Liidult (FIFA), et nad võtaksid peatraumasid tõsisemalt. Ka maailma profijalgpallurite ühendus Fif­Pro nõuab jalgpallireeglites olulist muudatust, kuna kardetakse pallurite tervise pärast. Mõlema soov on, et peapõrutuse saanud mängija vaataks lisaks koondise arstile üle ka sõltumatu doktor, kes otsustaks seejärel, kas mees võib väljakule naasta või mitte.

«MM on jalgpalli tippsündmus ja seekord näidati selgelt, kuidas ei tohi peapõrutustega tegeleda. Tänavune finaalturniir tõstis selleteemalise diskussiooni teravalt päevakorda ja neid fakte ei ole enam võimalik ignoreerida,» kritiseeris FifPro meediajuht Andrew Orsatti The Guardian­i veergudel FIFA tegevusetust seoses peapõrutustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles