Eesti parimad talud tegutsevad Võrumaal

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaul Nurm

Võrumaa talupidajad võitsid sel aastal kõik kõige kõrgemad kohad taluliidu korraldatud Eesti parima talu konkursil. Aasta taluks ja parimaks traditsiooniliseks tootmistaluks sai Varstu vallas Kõrgepalu külas asuv Tuuma talu, mida peavad Ants ja Sirje Schmidt ja kus kasvatatakse mahedal moel lambaid. Tipphooajal kasvab selles talus tuhat lammast ja igal aastal sõidab sealt Prantsusmaale, Saksamaale ja mujale Euroopasse 500–600 talle.

Tuuma talu on taastatud perenaise vanavanemate talukohale ja eeskujulikuks lambakasvatustaluks on see kasvanud ligi 20 aasta jooksul. Maad on 2014. aasta parimal talul 161 hektarit.

Alternatiivset suunda arendavatest taludest valis taluliidu, põllumajandusministeeriumi ja esimest korda ka Postimehe esindajast koosnev žürii parimaks Sõmerpalu vallas Hänikese külas mõne aastaga üles töötatud Paadi talu. Seda peavad endine krossisõitja Avo Leok koos kaasa Gerliga ning nad kasvatavad aafrika angersäga. Nende tundlike, väga sooja kliimat vajavate kalade kasvatuse on Leokid rajanud endistesse tsikligaraažidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles