Lugejate kirjad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajalugu kordub

Nagu praegu, tegutses Venemaa II maailmasõja eelsel perioodil. Koos Saksamaaga okupeeriti 1939 septembris Poola. Seejärel tungis Venemaa Soomele kallale. Samal ajal toimus Moskvas läbirääkimine Eesti saatuse üle.

Vene sõjaväe baaside lubamine Eesti territooriumile oli andestamatu viga, mis maksis Eesti rahvale ca 50 aastat virelemist Venemaa okupatsiooni all. Venemaa korralekutsumiseks ei liigutanud lääneriigid tollal lillegi. Jaltas toimunud valitsusjuhtide konverentsil müüsid lääneriigid Venemaale maha kogu Ida-Euroopa. Lääneriikidel on, mida kaasajal meenutada. Putin võtab eeskujuks II maailmasõja eelse perioodi, algus tehti Gruusias. Edasi Ukraina. Krimm on okupeeritud ja sõda käib Ida-Ukrainas.

Sealsed venemeelsed separatistid on varustatud kaasaegse Vene tehnikaga. Nagu 75 aastat tagasi, ei ole EL ja USA seni midagi teinud Putini peatamiseks. Seniste sanktsioonide peale Putin lihtsalt naerab. Ukraina sõja taustal ongi ELi käitumine seni olnud naeruväärne ja seda ei ole muutnud isegi Malaisia reisilennuki allatulistamine. Esmatähtis oleks kehtestada Venemaale relvamüügi embargo ja tühistada Prantsusmaaga sõlmitud lepingud. Kahju, et seda ei ole seni tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles